Seizoenskalender groenten en fruit
Als je lokaal wilt kopen, is het niet altijd gemakkelijk om te weten wanneer groente en fruit in seizoen zijn. Om je te helpen bij het maken van duurzame maar betaalbare keuzes, hebben we een overzichtelijke seizoenskalender opgesteld met extra voedingsinfo en tips om te kiezen, bewaren en klaarmaken.
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Download gratis onze seizoensgroenten- en fruitkalender in pdf-formaat.
Veelgestelde vragen
Waarom groenten en fruit in seizoen kopen?
Door seizoensgebonden, lokaal én vers te kopen, beperk je de milieu-impact van je voeding. Daarnaast zijn groenten en fruit van het seizoen vaak lekkerder én voordeliger. Tot slot ontdek je misschien wel nieuwe producten door de seizoenen te volgen.
Seizoensgebonden consumptie betekent dat je groenten en fruit koopt die op dat moment zonder extra energie kunnen worden geteeld op eigen bodem. Geen druiven uit Chili en sperziebonen uit Kenia bijvoorbeeld, of geïmporteerde asperges op momenten dat deze soorten bij ons niet in seizoen zijn.
De import ervan is immers nefast voor het milieu. Door lokaal geproduceerde voedingsmiddelen te kopen, vermijd je onnodig lang transport en bied je werkgelegenheid aan producenten uit je streek. Bovendien kies je met seizoensgroenten of -fruit ook voor verse producten, die beperkte energie vereisen voor koude bewaring of invriezen.
Vaak kun je je keuzes in de winkel gemakkelijk aanpassen zonder grote toegevingen te doen. Waarom zou je bijvoorbeeld per se kropsla kopen in de winter, als we dan in het seizoen van de veldsla zitten?
Let op, wil je toch per se groenten of fruit kopen die (op dat moment) niet op natuurlijke manier in ons land geteeld kunnen worden, dan kies je soms toch beter voor een ingevoerd product uit een land waar het op dat moment van het seizoen is. Want verwarmde serres in België kosten ook tonnen energie en broeikasgassen.
Wat is het verschil tussen het oorspronkelijke en het verlengde seizoen?
Tijdens het oorspronkelijke seizoen worden groenten en fruit in België geteeld in open lucht of koude serres, zonder dat er extra energie moet worden ingeschakeld. Dit is dus de meest duurzame en efficiënte methode.
Maar soms vind je ook buiten het seizoen in België geteelde groenten en fruit, het zogenaamde "verlengde" seizoen. Deze soorten worden dus niet geïmporteerd uit andere (warmere) landen, wat heel wat CO2 scheelt, maar verbruiken wel extra energie. Om serres te verwarmen bijvoorbeeld, of om ze langer te bewaren op koude temperaturen (in koelkamers).
In onze seizoenskalender vind je beide periodes terug per groente- en fruitsoort die in eigen land wordt geteeld.