Dossier

De kosten van een hond of een kat

06 september 2022
hond en kat liggen naast elkaar op de vloer en kijken naar dierenspeeltje

Wat kost een hond of kat gemiddeld per maand? Huisdieren kunnen klauwen met geld kosten. Denk aan dierenartskosten, voeding en speeltjes. Om een inschatting te maken van hoeveel het kost om een hond of kat in huis te hebben, maakten wij een gedetailleerd overzicht met de prijs die je betaalt voor je trouwe viervoeter. 

Introductie

Hoeveel kost een huisdier? 

Om te weten te komen hoeveel een huisdier ongeveer kost, hebben we 1.645 Belgische huisdiereigenaren ondervraagd.

Waaraan geven huisdiereigenaren het meeste geld uit? Misschien verwacht je dat de dierenarts onze grootste kostenpost is. Maar de dierenarts kost ons veel minder dan de algemene verzorging van ons huisdier. Zo zouden de ondervraagde katteneigenaren bijvoorbeeld ook jaarlijk meer uitgeven aan kattenbakvulling en speelgoed voor onze katten veel duurder dan de dierenarts. Eén ding is duidelijk: wij aarzelen niet om onze favoriete dier blij te maken. Bekijk de verschillen tussen de uitgaves per jaar voor je hond of kat.

Hoeveel kost de dierenarts?

Onze respondenten zeggen minder dan €100 per jaar uit te geven aan routineconsulten bij dierenartsen. Toch kunnen chirurgische ingrepen voor je hond of kat een grote aanslag op je budget zijn. Benieuwd naar de gedetailleerde kosten die huisdiereigenaren gemiddeld uitgeven? Lees meer over dierenartskosten en een huisdierverzekering.