Postelein

Voordelen Vezels en vitamine C
Hoe kiezen Frisgroene, stevige blaadjes
Hoe bewaren In de groentenlade van de koelkast
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 13 kcal 54 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
1 g 1 g |
Eiwitten | 1 g |
Vezels | 2,5 g |
Zetmeel | 0 g |
Zout | 0,08 g |
Water | 95 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 125 mg |
Folaat | 131 µg |
Fosfor | 70 mg |
IJzer | 3 mg |
Jodium | 4 µg |
Kalium | 800 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
68 mg |
Natrium | 30 mg |
Selenium | 0,9 µg |
Vitamine A | 183 µg |
Vitamine B1 | 0,06 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,06 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 20 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,2 mg |
Wat zijn de voordelen van postelein?
Postelein bevat niet alleen veel vezels en foliumzuur, maar is ook een goede bron van kalium en vitamine B6.
Hoe postelein kiezen?
Koop enkel postelein met frisgroene, stevige blaadjes.
Hoe postelein bewaren?
Winterpostelein wordt heel snel slecht, je kunt het bijna niet bewaren. Je eet postelein daarom het liefst zo snel mogelijk, al kun je de blaadjes kort bewaren in de groentenlade van de koelkast.
Je kunt postelein ook blancheren en invriezen.
Hoe postelein klaarmaken?
Winterpostelein eet je het best plukvers, zo snel mogelijk na het oogsten. Rauwe postelein is fris van smaak en knapperig van textuur.Je kunt de blaadjes ook stoven of verwerken tot soep.