Postelein

wanneer postelein in seizoen eten?

Voordelen Vezels en vitamine C

Hoe kiezen Frisgroene, stevige blaadjes

Hoe bewaren In de groentenlade van de koelkast

Winterpostelein of kortweg postelein behoort tot de familie van de Montiaceae. Het is een eenjarige plant. Het zijn kleine, vlezige plantjes met bladschoteltjes.

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 13 kcal
54 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
1 g
1 g
Eiwitten 1 g
Vezels 2,5 g
Zetmeel 0 g
Zout 0,08 g
Water 95 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 125 mg 
Folaat 131 µg
Fosfor              70 mg
IJzer 3 mg
Jodium 4 µg
Kalium 800 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
68 mg
Natrium 30 mg
Selenium 0,9 µg
Vitamine A 183 µg
Vitamine B1 0,06 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,06 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 20 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0 mg
Vitamine K µg
Zink 0,2 mg

Wat zijn de voordelen van postelein?

Postelein bevat niet alleen veel vezels en foliumzuur, maar is ook een goede bron van kalium en vitamine B6

Hoe postelein kiezen?

Koop enkel postelein met frisgroene, stevige blaadjes.

Hoe postelein bewaren?

Winterpostelein wordt heel snel slecht, je kunt het bijna niet bewaren. Je eet postelein daarom het liefst zo snel mogelijk, al kun je de blaadjes kort bewaren in de groentenlade van de koelkast. 

Je kunt postelein ook blancheren en invriezen.

Hoe postelein klaarmaken?

Winterpostelein eet je het best plukvers, zo snel mogelijk na het oogsten. Rauwe postelein is fris van smaak en knapperig van textuur.  

Je kunt de blaadjes ook stoven of verwerken tot soep.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen