Pompoen

wanneer pompoen in seizoen eten?

Voordelen Veel vezels en vitamine C

Hoe kiezen Stevig, zonder zachte plekken

Hoe bewaren Koel en droog

Niets zegt herfst zoals een pompoen. Heel wat mensen gebruiken pompoenen puur als decoratie, maar ze worden in onze contreien al meer dan 10 000 jaar gegeten.

Net zoals komkommer en meloen is pompoen een vruchtgroente. Ze bestaat in verschillende kleuren en maten, van rond tot langwerpig en van groen tot orange.

De ronde, oranje pompoen is de bekendste, maar ook de flespompoen wordt vaak gebruikt in de keuken. 

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 15 kcal
63 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0,2 g
0,1 g
0 g
0,1 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
2,2 g
1,7 g
Eiwitten 0,7 g
Vezels

1 g

Zetmeel 0,5 g
Zout 0 g
Water 95 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 29 mg 
Folaat 10 µg
Fosfor              19 mg
IJzer 0,4 mg
Jodium 0,2 µg
Kalium 130 mg
Koper 0 mg
Magnesium
10 mg
Natrium 2 mg
Selenium µg
Vitamine A 80 µg
Vitamine B1 0,16 mg
Vitamine B2 0 mg
Vitamine B6 0,02 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 14 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 1,1 mg
Vitamine K 1,1 µg
Zink 0,2 mg

Wat zijn de voordelen van pompoen?

Net zoals andere vruchtgroenten is pompoen een goede bron van vezels en vitamine C. De gele of oranje kleur van pompoenen verraadt de aanwezigheid van betacaroteen en vitamine A

Hoe pompoen kiezen?

Pompoenen moeten bij aankoop stevig aanvoelen en geen zachte vlekken vertonen. Een beschadigd exemplaar bederft snel.

Zomerpompoenen moeten een glanzende schil hebben, terwijl winterpompoenen mat zijn. Koop winterpompoenen het liefst met de steel intact, zo bewaren ze langer. 

Hoe pompoen bewaren?

Op een koele, droge plek kun je pompoen tot twee maanden bewaren. Gesneden pompoen bewaar je goed afgedekt in vershoudfolie in de koelkast. 

Hoe pompoen klaarmaken?

Je kunt de meeste zomerpompoenen zoals flespompoen met schil eten. Zeer rijpe exemplaren kun je beter schillen en de zaden verwijderen. Bij winterpompoenen wordt de schil doorgaans verwijderd, net als de pitten en de vezels. Maar gooi de pitjes niet weg! Geroosterde pompoenpitten zijn lekker, subtiel zoet en nootachtig. Ideaal als borrelhapje.

Oranje pompoenen zijn qua smaak te vergelijken met wortel, maar wat meliger. Groene varianten hebben een notensmaak.

Pompoenen zijn heel erg lekker in soep, maar ook gegrild in de oven met wat olijfolie, peper, zout en look zijn ze heerlijk. Dankzij hun zoete, wat nootachtige smaak kun je ze ook gebruiken in nagerechten of gebak

 


Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen