Pompoen

Voordelen Veel vezels en vitamine C
Hoe kiezen Stevig, zonder zachte plekken
Hoe bewaren Koel en droog
Niets zegt herfst zoals een pompoen. Heel wat mensen gebruiken pompoenen puur als decoratie, maar ze worden in onze contreien al meer dan 10 000 jaar gegeten.
Net zoals komkommer en meloen is pompoen een vruchtgroente. Ze bestaat in verschillende kleuren en maten, van rond tot langwerpig en van groen tot orange.
De ronde, oranje pompoen is de bekendste, maar ook de flespompoen wordt vaak gebruikt in de keuken.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 15 kcal 63 kJ |
Vetten
|
0,2 g 0,1 g 0 g 0,1 g |
Koolhydraten
|
2,2 g 1,7 g |
Eiwitten | 0,7 g |
Vezels |
1 g |
Zetmeel | 0,5 g |
Zout | 0 g |
Water | 95 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 29 mg |
Folaat | 10 µg |
Fosfor | 19 mg |
IJzer | 0,4 mg |
Jodium | 0,2 µg |
Kalium | 130 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
10 mg |
Natrium | 2 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 80 µg |
Vitamine B1 | 0,16 mg |
Vitamine B2 | 0 mg |
Vitamine B6 | 0,02 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 14 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 1,1 mg |
Vitamine K | 1,1 µg |
Zink | 0,2 mg |
Wat zijn de voordelen van pompoen?
Net zoals andere vruchtgroenten is pompoen een goede bron van vezels en vitamine C. De gele of oranje kleur van pompoenen verraadt de aanwezigheid van betacaroteen en vitamine A.
Hoe pompoen kiezen?
Pompoenen moeten bij aankoop stevig aanvoelen en geen zachte vlekken vertonen. Een beschadigd exemplaar bederft snel.
Zomerpompoenen moeten een glanzende schil hebben, terwijl winterpompoenen mat zijn. Koop winterpompoenen het liefst met de steel intact, zo bewaren ze langer.
Hoe pompoen bewaren?
Op een koele, droge plek kun je pompoen tot twee maanden bewaren. Gesneden pompoen bewaar je goed afgedekt in vershoudfolie in de koelkast.
Hoe pompoen klaarmaken?
Je kunt de meeste zomerpompoenen zoals flespompoen met schil eten. Zeer rijpe exemplaren kun je beter schillen en de zaden verwijderen. Bij winterpompoenen wordt de schil doorgaans verwijderd, net als de pitten en de vezels. Maar gooi de pitjes niet weg! Geroosterde pompoenpitten zijn lekker, subtiel zoet en nootachtig. Ideaal als borrelhapje.
Oranje pompoenen zijn qua smaak te vergelijken met wortel, maar wat meliger. Groene varianten hebben een notensmaak.
Pompoenen zijn heel erg lekker in soep, maar ook gegrild in de oven met wat olijfolie, peper, zout en look zijn ze heerlijk. Dankzij hun zoete, wat nootachtige smaak kun je ze ook gebruiken in nagerechten of gebak.