Knolselder

wanneer knolselder in seizoen eten?

Voordelen Ijzer en vitamines B, C en K

Hoe kiezen Stevige knol

Hoe bewaren In de kelder of koelkast

Knolselder is de dikke, eetbare wortel van de selderplant.

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 38 kcal
158 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
5 g
0 g
Eiwitten 2 g
Vezels 4,9 g
Zetmeel 5 g
Zout 0,44 g
Water 88 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 59 mg 
Folaat 37 µg
Fosfor              78 mg
IJzer 0,7 mg
Jodium 2,83 µg
Kalium 374 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
11 mg
Natrium 174 mg
Selenium 0,95 µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,07 mg
Vitamine B6 0,13 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 12 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,5 mg
Vitamine K µg
Zink 0,3 mg

Wat zijn de voordelen van knolselder?

Knolselder is rijk aan ijzer en vitamine B, C en K. De groente bevat ook calcium en kalium. 

Hoe knolselder kiezen?

Let erop dat de knolselder goed stevig is op het moment van aankoop.

Hoe knolselder bewaren?

Knolselderij laat zich heel goed bewaren. Je kunt de knol drie tot vier maanden bewaren tussen 0° en 5°C. Om te vermijden dat hij uitdroogt (wat de verwerking bemoeilijkt), kun je hem in de kelder bewaren, eventueel in een kistje met klam zand.

Gesneden kun je knolselderij nog maximaal een dag in de koelkast bewaren. Maak knolselder zo kort mogelijk op voorhand klaar en zet hem meteen na het snijden in de koelkast.

Gesneden knolselderij kleurt snel bruin. Een glad snijvlak geeft echter minder snel bruinverkleuring dan een ruw, beschadigd snijvlak. Besprenkel gesneden knolselderij met citroensap om verkleuring te vermijden.

Hoe knolselder klaarmaken?

Je kunt knolselder op veel verschillende manieren klaarmaken en eten. Hij is lekker rauw, bijvoorbeeld geraspt met citroen of wat mayonaise, maar ook gekookt in dikke plakken (en eventueel gebakken in een klontje boter zoals een biefstuk) of als puree.

Ajuin, prei en knolselder zijn ook een lekkere basis voor soep. De knolselder geeft een zoet-zoute smaak.

 

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen