Pastinaak

wanneer pastinaak in seizoen eten?

Voordelen Vezels, foliumzuur en vitamine B1 en C

Hoe kiezen Harde wortels

Hoe bewaren Op een koele plaats

Pastinaak is familie van de wortel, maar zoeter van smaak en zachter van structuur. Hij wordt ook soms pinksternakel of witte peen genoemd.  

Het is een typische wintergroente, want pastinaak is het lekkerst eens hij vorst heeft gevoeld.  

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 76 kcal
316 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
1,1 g
0,2 g
0,1 g
0,6 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
12,5 g
5,7 g
Eiwitten 1,8 g
Vezels 4,3 g
Zetmeel 6,2 g
Zout 0,03 g
Water 79 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 41 mg 
Folaat 87 µg
Fosfor              74 mg
IJzer 0,6 mg
Jodium 3,6 µg
Kalium 450 mg
Koper 0 mg
Magnesium
23 mg
Natrium 10 mg
Selenium µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,23 mg
Vitamine B2 0,01 mg
Vitamine B6 0,11 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 17 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 1 mg
Vitamine K 0,1 µg
Zink 0,3 mg

Wat zijn de voordelen van pastinaak?

Pastinaak is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B1 (thiamine) en vezels. Hij bevat ook folaat of foliumzuur (vitamine B11), vitamine C en kalium.   

Hoe pastinaak kiezen?

Kies harde, ivoorkleurige wortels.

Hoe pastinaak bewaren?

Bewaar pastinaak op een koele plaats. Je kunt de wortels ook invriezen. Blancheer ze eerst kort in kokend water. 

Hoe pastinaak klaarmaken?

De smaak van pastinaak is intens en aromatisch, enigszins zoet en anijsachtig. Het ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in. Pastinaak is de voorloper van onze winterwortel en hoort tot dezelfde familie, al is hij iets minder stevig.

Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de "vergeten groenten", maar voor de komst van de aardappel was pastinaak een zeer geliefde groente.

Je kunt pastinaak rauw, gestoofd of gekookt eten.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen