Pastinaak

Voordelen Vezels, foliumzuur en vitamine B1 en C
Hoe kiezen Harde wortels
Hoe bewaren Op een koele plaats
Pastinaak is familie van de wortel, maar zoeter van smaak en zachter van structuur. Hij wordt ook soms pinksternakel of witte peen genoemd.
Het is een typische wintergroente, want pastinaak is het lekkerst eens hij vorst heeft gevoeld.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 76 kcal 316 kJ |
Vetten
|
1,1 g 0,2 g 0,1 g 0,6 g |
Koolhydraten
|
12,5 g 5,7 g |
Eiwitten | 1,8 g |
Vezels | 4,3 g |
Zetmeel | 6,2 g |
Zout | 0,03 g |
Water | 79 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 41 mg |
Folaat | 87 µg |
Fosfor | 74 mg |
IJzer | 0,6 mg |
Jodium | 3,6 µg |
Kalium | 450 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
23 mg |
Natrium | 10 mg |
Selenium | 2 µg |
Vitamine A | 2 µg |
Vitamine B1 | 0,23 mg |
Vitamine B2 | 0,01 mg |
Vitamine B6 | 0,11 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 17 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 1 mg |
Vitamine K | 0,1 µg |
Zink | 0,3 mg |
Wat zijn de voordelen van pastinaak?
Pastinaak is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B1 (thiamine) en vezels. Hij bevat ook folaat of foliumzuur (vitamine B11), vitamine C en kalium.
Hoe pastinaak kiezen?
Kies harde, ivoorkleurige wortels.
Hoe pastinaak bewaren?
Bewaar pastinaak op een koele plaats. Je kunt de wortels ook invriezen. Blancheer ze eerst kort in kokend water.
Hoe pastinaak klaarmaken?
De smaak van pastinaak is intens en aromatisch, enigszins zoet en anijsachtig. Het ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in. Pastinaak is de voorloper van onze winterwortel en hoort tot dezelfde familie, al is hij iets minder stevig.
Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de "vergeten groenten", maar voor de komst van de aardappel was pastinaak een zeer geliefde groente.
Je kunt pastinaak rauw, gestoofd of gekookt eten.