Prei

Voordelen Vezels, voliumzuur, kalium en en vitamine B6
Hoe kiezen Fris en donkergroen, met dicht blad en zonder beschadigingen
Hoe bewaren In de lade van de koelkast
Net als ui en look behoort prei behoort tot de familie van de ui-achtigen. Vooral het wit heeft een zachte uiensmaak. Ook het groene gedeelte, wat scherper van smaak, kan gegeten worden.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 45 kcal 189 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
8,6 g 8,6 g |
Eiwitten | 1 g |
Vezels | 3,1 g |
Zetmeel | 0,2 g |
Zout | 0,02 g |
Water | 87 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 31 mg |
Folaat | 66,4 µg |
Fosfor | 30 mg |
IJzer | 0,5 mg |
Jodium | 2,5 µg |
Kalium | 392 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
9 mg |
Natrium | 8 mg |
Selenium | 1 µg |
Vitamine A | 9 µg |
Vitamine B1 | 0,09 mg |
Vitamine B2 | 0,08 mg |
Vitamine B6 | 0,2 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 10 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,4 mg |
Vitamine K | 10,1 µg |
Zink | 0,3 mg |
Wat zijn de voordelen van prei?
Prei is rijk aan vezels en foliumzuur, en een goede bron van kalium en vitamine B6.
Hoe prei kiezen?
Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, en fris en donkergroen blad, zonder beschadigde plekken.
Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen onderkanten of verdroogde en verkleurde bladeren geven aan dat de prei niet vers is.
Hoe prei bewaren?
Ongewassen en op een koele, vochtige plaats kun je prei tot twee maanden bewaren. In de groentenlade van de koelkast blijft verse prei ongeveer twee weken goed.
Je kunt prei ook blancheren en invriezen. Je moet de groente nadien niet ontdooien om ze te kunnen bereiden.
Hoe prei klaarmaken?
Prei is zowel rauw als warm lekker. We kennen prei vooral van soep of stoofpotjes, maar de groente is ook lekker in ovenschotels en salades. Je kunt prei ook gebruiken als vervanging voor ui. In het algemeen past prei goed bij graan-, vlees- en visbereidingen.
Tussen de bladeren kan veel zand zitten. Snij de prei daarom in de volle lengte doormidden vooraleer je hem grondig spoelt onder stromend water. Laat alles uitlekken in een vergiet en snijd vervolgens in stukken.
Snij het voetje van de prei. Haal ook het allerlaatste taaie deel van het groen en de eventuele buitenste, vergeelde delen weg. Gebruik niet enkel het preiwit: in het groene blad zitten net de meeste vitamines en mineralen.
Let op, prei krimpt tijdens de bereiding. Voorzie daarom 400 tot 500 gram verse prei per persoon.