Braambessen

Voordelen Vezels en antioxidanten
Hoe kiezen Intact en glanzend
Hoe bewaren In de koelkast, naast elkaar
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 52 kcal 219 kJ |
Vetten
|
1 g 0,1 g 0,1 g 0,6 g |
Koolhydraten
|
6 g 6 g |
Eiwitten | 1 g |
Vezels | 7,3 g |
Zetmeel | 0 g |
Zout | 0,01 g |
Water | 83 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 60 mg |
Folaat | 25 µg |
Fosfor | 25 mg |
IJzer | 1 mg |
Jodium | 0 µg |
Kalium | 185 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
30 mg |
Natrium | 2 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 11 µg |
Vitamine B1 | 0,03 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,03 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 12 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 2,4 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0 mg |
Wat zijn de voordelen van braambessen?
De blauwe kleur van bramen is te wijten aan het antioxidant anthocyanine. Braambessen bevatten daarnaast ook meer voedingsvezels dan de gemiddelde fruitsoort.
Hoe braambessen kiezen?
Kies intacte vruchten, zonder beschadigingen of schimmel, met een mooie glans.
Hoe braambessen bewaren?
Bramen zijn heel kwetsbare vruchten. Je bewaart braambessen het best naast elkaar op een bord in de koelkast, zodat ze niet opeen drukken en er lucht tussen kan circuleren.Hoe braambessen klaarmaken?
Braambessen zijn natuurlijk heel lekker om van te snoepen, zo uit het vuistje, maar je kunt er ook crumble of andere desserts mee maken. Hoe later in het seizoen, hoe zoeter de vruchten. Vroege braambessen zijn doorgaans wat zuurder.
Bramen bevatten van nature ook pectine, wat ze geschikt maakt voor confituur of gelei.