Braambessen

wanneer braambes in seizoen eten?

Voordelen Vezels en antioxidanten

Hoe kiezen Intact en glanzend

Hoe bewaren In de koelkast, naast elkaar

Bramen komen vaak in het wild voor, maar de meeste worden gekweekt. Pluk wilde bramen altijd hoger dan een halve meter, onder deze marge kunnen ze immers besmet zijn door uitwerpselen van dieren.  

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 52 kcal
219 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
1 g
0,1 g
0,1 g
0,6 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
6 g
6 g
Eiwitten 1 g
Vezels 7,3 g
Zetmeel 0 g
Zout 0,01 g
Water 83 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 60 mg 
Folaat 25 µg
Fosfor              25 mg
IJzer 1 mg
Jodium 0 µg
Kalium 185 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
30 mg
Natrium 2 mg
Selenium µg
Vitamine A 11 µg
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,03 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 12 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 2,4 mg
Vitamine K µg
Zink 0 mg

Wat zijn de voordelen van braambessen?

De blauwe kleur van bramen is te wijten aan het antioxidant anthocyanine. Braambessen bevatten daarnaast ook meer voedingsvezels dan de gemiddelde fruitsoort

Hoe braambessen kiezen?

Kies intacte vruchten, zonder beschadigingen of schimmel, met een mooie glans.

Hoe braambessen bewaren?

Bramen zijn heel kwetsbare vruchten. Je bewaart braambessen het best naast elkaar op een bord in de koelkast, zodat ze niet opeen drukken en er lucht tussen kan circuleren.
 

Hoe braambessen klaarmaken?

Braambessen zijn natuurlijk heel lekker om van te snoepen, zo uit het vuistje, maar je kunt er ook crumble of andere desserts mee maken. Hoe later in het seizoen, hoe zoeter de vruchten. Vroege braambessen zijn doorgaans wat zuurder.

Bramen bevatten van nature ook pectine, wat ze geschikt maakt voor confituur of gelei. 


Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen