Framboos

Voordelen Vezels, vitamine C en vitamine B11
Hoe kiezen Fris zonder schimmel
Hoe bewaren In de koelkast, naast elkaar
Frambozen groeien aan een heester, waarvan de stengels tot twee meter kunnen worden. Ieder jaar opnieuw onstaan er nieuwe stengels vanuit de wortelbasis.
Er zijn zomer- en herfstframbozen. Zomerframbozen groeien enkel op tweejarige stengels, herfstframbozen op eenjarige stengels. Frambozen kunnen zowel rood-roze als lichtgeel zijn.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 47 kcal 196 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
7 g 6 g |
Eiwitten | 1 g |
Vezels | 7,4 g |
Zetmeel | 1 g |
Zout | 0 g |
Water | 83 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 40 mg |
Folaat | 30 µg |
Fosfor | 44 mg |
IJzer | 1 mg |
Jodium | 3 µg |
Kalium | 200 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
30 mg |
Natrium | 1 mg |
Selenium | 1,3 µg |
Vitamine A | 4 µg |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B2 | 0,05 mg |
Vitamine B6 | 0,08 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 25 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 4 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,4 mg |
Wat zijn de voordelen van frambozen?
Frambozen bevatten veel vezels en zijn rijk aan vitamine C en vitamine B11.
Hoe frambozen kiezen?
Frambozen zijn erg kwetsbaar voor schimmel. Koop frambozen die er mooi en droog uitzien.
Hoe frambozen bewaren?
Frambozen zijn heel kwetsbare vruchten, je eet ze liever zo snel mogelijk op. Bewaar frambozen naast elkaar op een bord in de koelkast, zodat ze niet opeen drukken en er lucht tussen kan circuleren.
Hoe frambozen klaarmaken?
Je hoeft frambozen niet te wassen. Je kunt ze natuurlijk zo uit het vuistje eten, maar als je er te veel hebt, kun je er confituur van maken. Combineer ze dan wel met een fruitsoort met veel pectine zoals rode bessen, appels of onrijpe kruisbessen, dan zal de confituur gemakkelijker opstijven.