Dossier

Wat is het verschil tussen downloaden en streamen?

03 oktober 2022
het verschil

Er wordt steeds meer gestreamd en gedownload via computers en mobiele apparaten, maar ken je het verschil en weet je wanneer je wat aan het doen bent?

Mediabestanden kan je op twee manieren van het internet halen: je kan ze downloaden of streamen.

Wil je onderweg een film bekijken of muziek beluisteren, dan is het handig de bestanden vooraf te downloaden.

Streamen kan dan weer interessant zijn als je je geen zorgen hoeft te maken over het dataverbruik of als je snel toegang wilt tot een ruime online film- of muziekbibliotheek.

Downloaden

Bij het downloaden bewaar je mediabestanden zoals muziek of films van het internet in hun geheel op je computer, tablet of smartphone. Dat maakt dat ze nadien offline kunnen worden bekeken of beluisterd.

Bij zogenaamde progressieve downloads kan je wel al beginnen kijken of luisteren vóór het bestand volledig is gedownload. Maar het bestand wordt ook dan volledig op je toestel opgeslagen en neemt dus opslagruimte in.

Daarnaast verbruik je natuurlijk data tijdens het downloaden. Bij gelijke kwaliteit genereert het downloaden van films, series en muziek evenveel dataverbruik als streamen. Een gemiddeld mp3-bestand (met een bitrate van 320 kbps) is 9 tot 10 MB groot, een HD-film loopt al snel op tot enkele gigabytes. 

Streamen

Doordat snelle breedbandverbindingen intussen helemaal ingeburgerd zijn, slaagden diensten als YouTube, Netflix en Spotify erin om het “streamen” van video en muziek populair te maken.

In tegenstelling tot bij het downloaden hoef je niet meer te wachten tot de download helemaal klaar is om te kunnen kijken of luisteren. Er wordt echter wel een beperkte hoeveelheid gegevens tijdelijk op je toestel bewaard als buffer om een kort wegvallende internetverbinding of variërende overdrachtssnelheid te kunnen opvangen. Stop je met streamen, dan worden die gegevens verwijderd. Je bent dus niet gebonden aan de opslagcapaciteit van je toestel.

Net zoals bij downloaden genereert streamen (veel) dataverkeer, bij mobiele dataverbindingen kan dat dus een flinke impact hebben op het verbruik van je databundel. Vergelijk downloaden met het vullen van een glas water alvorens het op te drinken en streamen met het rechtstreeks drinken van het water dat uit de kraan stroomt: bij beide manieren wordt er water verbruikt.

Streamen verwijst daarnaast ook naar het draadloos versturen van foto’s, muziek en films vanaf je laptop, tablet of smartphone naar je tv, speaker of mediaspeler, bv. via Airplay, Google Cast of DLNA. Vaak wordt in dat geval ook de term "casten" gebruikt.

Exclusief voor leden

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer !


Ik ontdek Test Aankoop!