WItlof

wanneer witloof in seizoen eten?

Voordelen Vitamine A en C, en mineralen zoals kalium, calcium

Hoe kiezen Stevig en gesloten witlof met ivoorwitte kleur

Hoe bewaren In de groentenlade van de koelkast

Witlof, onze Belgische trots, werd eigenlijk per toeval ontdekt. De wortels van cichorei die werd bewaard in de donkere kelder, ontwikkelden door gebrek aan licht witte blaadjes. Door selectie  ontstond er een gesloten, vaste krop, die we nu kennen als witlof.

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 20 kcal
85 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
2 g
2 g
Eiwitten 1,7 g
Vezels 2,2 g
Zetmeel 0,2 g
Zout 0,01 g
Water 94 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 15 mg 
Folaat 10 µg
Fosfor              34 mg
IJzer 0,2 mg
Jodium 0,4 µg
Kalium 232 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
9 mg
Natrium 2 mg
Selenium µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,06 mg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine B6 0,04 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 2 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0 mg
Vitamine K µg
Zink 0,1 mg

Wat zijn de voordelen van witlof?

"Bitter in de mond maakt het hart gezond" wordt weleens gezegd over witlof. Bittere smaken prikkelen immers bepaalde receptoren in onze mond, waardoor suikers trager worden opgenomen. Bittere groenten zoals witlof zijn dus goed voor onze gezondheid.

Witlof is daarnaast rijk aan vitamine A en C, en een goede bron van mineralen zoals kalium en calcium.

Hoe witlof kiezen?

Koop witlof met een gesloten, vaste krop. De kleur van de bladeren is zuiver ivoorwit, met gelige randen en zonder beschadigingen. 

Hoe witlof bewaren?

Witlof laat zich goed bewaren in de groentenlade van de koelkast.

Hoe witlof klaarmaken?

Je kunt witlof rauw of gestoofd eten. Rauw is de bittere smaak meer uitgesproken.

Stoof witlof nooit in water, maar in een beetje olie. Anders gaat de smaak verloren in het kookvocht.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen