WItlof

Voordelen Vitamine A en C, en mineralen zoals kalium, calcium
Hoe kiezen Stevig en gesloten witlof met ivoorwitte kleur
Hoe bewaren In de groentenlade van de koelkast
Witlof, onze Belgische trots, werd eigenlijk per toeval ontdekt. De wortels van cichorei die werd bewaard in de donkere kelder, ontwikkelden door gebrek aan licht witte blaadjes. Door selectie ontstond er een gesloten, vaste krop, die we nu kennen als witlof.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 20 kcal 85 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
2 g 2 g |
Eiwitten | 1,7 g |
Vezels | 2,2 g |
Zetmeel | 0,2 g |
Zout | 0,01 g |
Water | 94 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 15 mg |
Folaat | 10 µg |
Fosfor | 34 mg |
IJzer | 0,2 mg |
Jodium | 0,4 µg |
Kalium | 232 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
9 mg |
Natrium | 2 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 2 µg |
Vitamine B1 | 0,06 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,04 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 2 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,1 mg |
Wat zijn de voordelen van witlof?
"Bitter in de mond maakt het hart gezond" wordt weleens gezegd over witlof. Bittere smaken prikkelen immers bepaalde receptoren in onze mond, waardoor suikers trager worden opgenomen. Bittere groenten zoals witlof zijn dus goed voor onze gezondheid.
Witlof is daarnaast rijk aan vitamine A en C, en een goede bron van mineralen zoals kalium en calcium.
Hoe witlof kiezen?
Koop witlof met een gesloten, vaste krop. De kleur van de bladeren is zuiver ivoorwit, met gelige randen en zonder beschadigingen.
Hoe witlof bewaren?
Witlof laat zich goed bewaren in de groentenlade van de koelkast.
Hoe witlof klaarmaken?
Je kunt witlof rauw of gestoofd eten. Rauw is de bittere smaak meer uitgesproken.
Stoof witlof nooit in water, maar in een beetje olie. Anders gaat de smaak verloren in het kookvocht.