Gezondheids- en inspanningsapps zijn goeie coaches, maar geen dokters

Wat we hebben getest
Aantal stappen dat je zet, het hartritme, aantal uren slaap, zuurstofgehalte in je bloed, hoe lang een menstruatiecyclus duurt... Al die biologische en gedragsgegevens worden gemeten door applicaties op onze mobiele toestellen zoals smartphones, smartwatches en activity trackers.
Die voortdurende metingen en analyses van onze gezondheid en onze dagelijkse gewoontes helpen ons om er gezondere leefgewoonten op na te houden volgens de fabrikanten van de applicaties. Zo daalt het risico op bepaalde chronische ziekten zoals zwaarlijvigheid, suikerziekte of hart- en vaatziekten.
Wij hebben de betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid getest van die applicaties en gingen na of ze onze privacy respecteren.
Geen medisch materiaal
In Europa worden de bewuste applicaties niet beschouwd als medisch materiaal. De ECG-functie – om je hartslag te meten – van sommige Samsunghorloges vermeldt echter het Europese zegel “CE”.
Waarom kunnen ze niet worden gebruikt voor medische diagnoses? Omdat een smartwatch die bijvoorbeeld een hartslag van 115 waarneemt, zelfs al is dat een heel precieze meting, niet in staat is om die waarneming te interpreteren. Ben je bezig aan je ochtendloopje, ben je net hevig geschrokken of heb je een hartaanval? De gegevens die worden vergaard, hebben voorlopig nog altijd een menselijk brein nodig om ze te interpreteren.
Niet altijd gebruiksvriendelijk, maar wel betrouwbaar
We hebben 17 van de meest gedownloade gratis applicaties in België getest, zowel voor Android als voor iOS. Sommige zijn erg precies in hun meting van het aantal gezette stappen of om een afgelegde afstand te berekenen. Je kunt de resultaten bekijken op de volgende pagina. Met uitzondering van Garmin Connect die via een smartwatch werkt, kunnen alle geteste applicaties met enkel een smartphone worden gebruikt.
Als je gewoon je conditie in de gaten wilt houden, volstaat dit soort van applicaties. De meeste houden veel nuttige informatie bij zoals je hartslag, kwaliteit van je slaap, zuurstof in je bloed enz. Sommige kun je slechts voor één of twee sporten gebruiken, meestal gaat het dan om lopen of fietsen, maar de meeste kun je ook gebruiken voor cardio, spieroefeningen of lopen op de loopband.
De gebruiksvriendelijkheid laat soms een beetje te wensen over omdat de interface redelijk ingewikkeld kan zijn (te veel opties), vooral als je er nog geen ervaring mee hebt. De meeste geven wel betrouwbare resultaten. Een belangrijk criterium voor sommigen is het aantal per dag gezette stappen omdat ze daar al snel een motivatie in vinden om de lat voor zichzelf steeds hoger te leggen.
Vrij discreet
Bij het gebruik van elektronische online instrumenten moet je altijd opletten met vertrouwelijkheid van privégegevens. Vooral als die gegevens voor commerciële doeleinden worden overgezet naar de server van een derde partij. Dat geldt nog meer omdat het hier om erg gevoelige informatie over je gezondheid gaat. Onze test bracht geen ernstige lekken aan het licht, al springen sommige apps iets losser om met je info dan andere.
Gebruik ze als motivatiemiddel
Met deze applicaties zijn we helemaal de wereld van de “mobile Health” (mHealth) binnengetreden. Een wereld die wordt gestuurd door informatietechnologieën en communicatie ter ondersteuning van de publieke gezondheid en van de telegeneeskunde (= op afstand) dankzij het internet.
De applicaties blijken betrouwbaar en discreet. Het kan een goed idee zijn om een dergelijke app te gebruiken als motivatiemiddel om meer te bewegen. Maar de apps kunnen geen waardevol medisch advies verschaffen. Wat je wel kunt doen, is de door je app geregistreerde gegevens voorleggen aan je arts bij je volgende consultatie.
Wat zijn de beste smartphones?
Ontdek de resultaten op de volgende pagina