Spruitjes

wanneer spruitjes in seizoen eten?

Voordelen Vezels, foliumzuur, kalium en vitamine B6

Hoe kiezen Mooi groen, stevig en gesloten

Hoe bewaren In de groentenlade van de koelkast

Spruiten zijn een typisch Vlaams product. De teelt bleef decennialang beperkt tot Vlaanderen, vooral de omgeving van Brussel. Vandaar de namen choux de Bruxelles, Brussels sprouts, Brüsseler kohl of col de Bruselas. 

Spruitjes zijn verwant aan de sluitkolen zoals witte kool en spitskool. Ze groeien niet op de grond, maar in de okselholten van een rechtopstaande koolplant. Spruitjes zijn een typische wintergroente en hebben een zeer uitgesproken smaak. 

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 48 kcal
202 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0,3 g
0,1 g
0 g
0,2 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
4,1 g
3,6 g
Eiwitten 3,3 g
Vezels 8,2 g
Zetmeel 0,4 g
Zout 0,02 g
Water 83 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 41 mg 
Folaat 159 µg
Fosfor              69 mg
IJzer 0,8 mg
Jodium 0 µg
Kalium 511 mg
Koper 0 mg
Magnesium
21 mg
Natrium 8 mg
Selenium µg
Vitamine A 22 µg
Vitamine B1 0,17 mg
Vitamine B2 0,08 mg
Vitamine B6 0,22 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 97 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,88 mg
Vitamine K 153 µg
Zink 0,4 mg

Wat zijn de voordelen van spruitjes?

Spruitjes zijn rijk aan vezels en foliumzuur, en bovendien een goede bron van kalium en vitamine B6

Hoe spruitjes kiezen?

Koop enkel frisgroene spruitjes zonder bruine beschadigingen. Spruitjes moeten ook stevig en gesloten zijn. 

Hoe spruitjes bewaren?

Spruiten drogen gemakkelijk uit. In de koelkast kun je spruiten vijf tot zeven dagen bewaren.

Hoe spruitjes klaarmaken?

Verwijder de buitenste bladeren en de wortelaanzet onderaan de spruitjes. In grotere spruitjes maak je in de onderkant een kruis met je mes. Kook spruitjes niet te lang, dan vallen ze uiteen.

Spruitjes kun je ook bakken in de oven, met een beetje olijfolie, zout en peper. 


Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen