Spruitjes

Voordelen Vezels, foliumzuur, kalium en vitamine B6
Hoe kiezen Mooi groen, stevig en gesloten
Hoe bewaren In de groentenlade van de koelkast
Spruitjes zijn verwant aan de sluitkolen zoals witte kool en spitskool. Ze groeien niet op de grond, maar in de okselholten van een rechtopstaande koolplant. Spruitjes zijn een typische wintergroente en hebben een zeer uitgesproken smaak.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 48 kcal 202 kJ |
Vetten
|
0,3 g 0,1 g 0 g 0,2 g |
Koolhydraten
|
4,1 g 3,6 g |
Eiwitten | 3,3 g |
Vezels | 8,2 g |
Zetmeel | 0,4 g |
Zout | 0,02 g |
Water | 83 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 41 mg |
Folaat | 159 µg |
Fosfor | 69 mg |
IJzer | 0,8 mg |
Jodium | 0 µg |
Kalium | 511 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
21 mg |
Natrium | 8 mg |
Selenium | 1 µg |
Vitamine A | 22 µg |
Vitamine B1 | 0,17 mg |
Vitamine B2 | 0,08 mg |
Vitamine B6 | 0,22 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 97 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,88 mg |
Vitamine K | 153 µg |
Zink | 0,4 mg |
Wat zijn de voordelen van spruitjes?
Spruitjes zijn rijk aan vezels en foliumzuur, en bovendien een goede bron van kalium en vitamine B6.
Hoe spruitjes kiezen?
Koop enkel frisgroene spruitjes zonder bruine beschadigingen. Spruitjes moeten ook stevig en gesloten zijn.
Hoe spruitjes bewaren?
Spruiten drogen gemakkelijk uit. In de koelkast kun je spruiten vijf tot zeven dagen bewaren.Hoe spruitjes klaarmaken?
Verwijder de buitenste bladeren en de wortelaanzet onderaan de spruitjes. In grotere spruitjes maak je in de onderkant een kruis met je mes. Kook spruitjes niet te lang, dan vallen ze uiteen.
Spruitjes kun je ook bakken in de oven, met een beetje olijfolie, zout en peper.