Aardpeer

Voordelen Rijk aan eiwitten en mineralen
Hoe kiezen Stevige knollen die je niet kunt indrukken
Hoe bewaren Inkisten in de kelder
De aardpeer is het knolvormige broertje van de zonnebloem. Hij laat zich niet gemakkelijk schillen, maar hij is lekker en zeer voedzaam. De Engelsen kennen hem als Jerusalem artichoke, Fransen noemen hem topinambour, en naam die je soms ook in onze winkels terugvindt.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 74 kcal 312 kJ |
Vetten
|
0,5 g 0,19 g 0,21 g 0,1 g |
Koolhydraten
|
13,4 g 1,5 g |
Eiwitten | 2 g |
Vezels | 4,3 g |
Zetmeel | 11,9 g |
Zout | 0 g |
Water | 78 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 38 mg |
Folaat | 24,5 µg |
Fosfor | 70 mg |
IJzer | 1,4 mg |
Jodium | 0,1 µg |
Kalium | 639 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
10 mg |
Natrium | 0 mg |
Selenium | 10 µg |
Vitamine A | 30 µg |
Vitamine B1 | 0,1 mg |
Vitamine B2 | 0,1 mg |
Vitamine B6 | 0,08 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 2 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,17 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,2 mg |
Wat zijn de voordelen van aardpeer?
Aardpeer bevat behoorlijk wat eiwitten, mineralen (zoals fosfor en kalium, calcium, ijzer en magnesium), vitamine A en C. De knol staat bekend om zijn koolhydraten in de vorm van inuline, een prebioticum dat geen invloed heeft op onze bloedsuikerspiegel en daardoor geschikt is voor diabetici.
Doordat de knol voor meer dan 70 % uit vezels bestaat, draagt aardpeer bij tot een betere darmflora. Door de inuline kun je wel last krijgen van winderigheid, overdrijf dus niet met aardpeer.
Hoe aardpeer kiezen?
Kies voor een stevige aardpeer, die niet kunt induwen, en check dat de schil niet uitgedroogd is.
Hoe aardpeer bewaren?
Aardpeer droogt snel uit en verliest daardoor veel smaak. Eens geoogst, moet je ze dus snel verwerken. Je kunt ze bewaren in een ton op een koele, donkere plek, bedekt met vochtig zand.
Hoe aardpeer klaarmaken?
Aardpeer is een ontzettend veelzijdige groente. Je kunt hem koud of warm eten. Schillen is niet nodig, tenzij de schil uitgedroogd is. Daarna kun je aardpeer op verschillende manieren klaarmaken.
Je kunt de knol rauw eten, bijvoorbeeld in een salade, zolang je hem in dunne plakjes of reepjes snijdt. Gebruik een dunschiller of mandoline.
De zachte smaak van aardpeer maakt hem ook heel erg lekker in een soep. Stoof de aardpeer in bouillon, en mix tot een dikke, gebonden soep. Hij combineert goed met andere aardse smaken zoals biet, aardappel of truffel.
De knol is ook heel erg lekker uit de oven. Combineer met andere harde groenten zoals wortel, pastinaak, zoete aardappel en koolrabi, of vis.