Peterselie

wanneer peterselie in seizoen eten?

Voordelen Betacaroteen en vitamines B, B11, C en K

Hoe kiezen Droog en groen, met lekkere geur

Hoe bewaren In een glas water in de koelkast

Peterselie bestaat in twee varianten: bladpeterselie en krulpeterselie. Het blad van de bladpeterselie is glad, en de smaak is aromatischer dan die van krulpeterselie.  

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 40 kcal
168 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0,8 g
0,1 g
0,21 g
0,2 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
2,2 g
0,5 g
Eiwitten 3,9 g
Vezels 4,6 g
Zetmeel 2,5 g
Zout 0,1 g
Water 84 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 129 mg 
Folaat 152 µg
Fosfor              48 mg
IJzer 5,9 mg
Jodium 5 µg
Kalium 649 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
31 mg
Natrium 40 mg
Selenium 0,55 µg
Vitamine A 433 µg
Vitamine B1 0,08 mg
Vitamine B2 0,25 mg
Vitamine B6 0,14 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 163 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 1,72 mg
Vitamine K 884 µg
Zink 0,8 mg

Wat zijn de voordelen van peterselie?

Peterselie is een gezonde smaakmaker in de keuken. Je kunt het gebruiken als vervanging voor zout, maar het bevat ook gezonde voedingsstoffen zoals betacaroteen en vitamines B2, B11, C en K

Hoe peterselie kiezen?

Peterselie moet droog en groen zijn, en lekker ruiken. Koop geen peterselie met gele of natte, donkere randen. 

Hoe peterselie bewaren?

Zet peterselie rechtop in de koelkast, met de stengels in een glas water. Je kunt peterselie ook in vershoudfolie wikkelen en zo bewaren in de koelkast.

Hoe peterselie klaarmaken?

Door zijn aromatische smaak wordt bladpeterselie vaker als ingrediënt in gerechten toegevoegd, terwijl krulpeterselie meer als garnering wordt gebruikt. 

Was peterselie met veel water. Je kunt peterselie zowel in warme als in koude gerechten gebruiken. Voeg de peterselie wel pas op het einde toe, zodat het aroma niet verdwijnt tijdens het koken.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen