Peterselie

Voordelen Betacaroteen en vitamines B, B11, C en K
Hoe kiezen Droog en groen, met lekkere geur
Hoe bewaren In een glas water in de koelkast
Peterselie bestaat in twee varianten: bladpeterselie en krulpeterselie. Het blad van de bladpeterselie is glad, en de smaak is aromatischer dan die van krulpeterselie.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 40 kcal 168 kJ |
Vetten
|
0,8 g 0,1 g 0,21 g 0,2 g |
Koolhydraten
|
2,2 g 0,5 g |
Eiwitten | 3,9 g |
Vezels | 4,6 g |
Zetmeel | 2,5 g |
Zout | 0,1 g |
Water | 84 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 129 mg |
Folaat | 152 µg |
Fosfor | 48 mg |
IJzer | 5,9 mg |
Jodium | 5 µg |
Kalium | 649 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
31 mg |
Natrium | 40 mg |
Selenium | 0,55 µg |
Vitamine A | 433 µg |
Vitamine B1 | 0,08 mg |
Vitamine B2 | 0,25 mg |
Vitamine B6 | 0,14 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 163 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 1,72 mg |
Vitamine K | 884 µg |
Zink | 0,8 mg |
Wat zijn de voordelen van peterselie?
Peterselie is een gezonde smaakmaker in de keuken. Je kunt het gebruiken als vervanging voor zout, maar het bevat ook gezonde voedingsstoffen zoals betacaroteen en vitamines B2, B11, C en K.
Hoe peterselie kiezen?
Peterselie moet droog en groen zijn, en lekker ruiken. Koop geen peterselie met gele of natte, donkere randen.
Hoe peterselie bewaren?
Zet peterselie rechtop in de koelkast, met de stengels in een glas water. Je kunt peterselie ook in vershoudfolie wikkelen en zo bewaren in de koelkast.
Hoe peterselie klaarmaken?
Door zijn aromatische smaak wordt bladpeterselie vaker als ingrediënt in gerechten toegevoegd, terwijl krulpeterselie meer als garnering wordt gebruikt.
Was peterselie met veel water. Je kunt peterselie zowel in warme als in koude gerechten gebruiken. Voeg de peterselie wel pas op het einde toe, zodat het aroma niet verdwijnt tijdens het koken.