Pruim

Voordelen Vezels en antioxidanten
Hoe kiezen Zacht en intact met mooie glans
Hoe bewaren In de koelkast
Pruimen zijn steenvruchten, net zoals kersen of abrikozen. Pruimen bestaan in verschillende kleuren, van blauw-zwart tot rood en geel, en in verschillende groottes. Denk maar aan mirabellen en reine claudes, die eerder klein zijn.
Een pruim heeft zacht, zoet en soms zoetzuur vruchtvlees.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 45 kcal 190 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
9,9 g 9,4 g |
Eiwitten | 0,6 g |
Vezels | 1,7 g |
Zetmeel | 0,5 g |
Zout | 0 g |
Water | 83 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 3 mg |
Folaat | 3 µg |
Fosfor | 22 mg |
IJzer | 0,1 mg |
Jodium | 0,4 µg |
Kalium | 196 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
7 mg |
Natrium | 0 mg |
Selenium | 0,11 µg |
Vitamine A | 7 µg |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,1 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 2 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,7 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,1 mg |
Wat zijn de voordelen van pruim?
Pruimen zijn rijk aan antioxidanten en bevatten veel voedingsvezels.Hoe pruim kiezen?
Kies mooie, intacte en glanzende pruimen die je lichtjes kunt indrukken. Eens ze geplukt zijn, rijpen pruimen niet meer na. Omdat een pruim dus eetrijp moet zijn wanneer ze geplukt wordt, is ze maar kort houdbaar. Hou daar rekening mee als je ze koopt.
Hoe pruim bewaren?
Pruimen bewaar je het best in de koelkast.Hoe pruim klaarmaken?
Er bestaan vele soorten pruimen. De meeste pruimen zijn zeer lekker om gewoon zo uit de hand te eten.
Pruimen bevatten veel pectines en zuren, en lenen zich dus perfect voor confituur. Voor confituur kies je pruimen die net rijp zijn, voor een chutney zijn overrijpe pruimen beter.