Pruim

wanneer pruimen in seizoen eten?

Voordelen Vezels en antioxidanten

Hoe kiezen Zacht en intact met mooie glans

Hoe bewaren In de koelkast

Pruimen zijn steenvruchten, net zoals kersen of abrikozen. Pruimen bestaan in verschillende kleuren, van blauw-zwart tot rood en geel, en in verschillende groottes. Denk maar aan mirabellen en reine claudes, die eerder klein zijn.

Een pruim heeft zacht, zoet en soms zoetzuur vruchtvlees.

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 45 kcal
190 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
9,9 g
9,4 g
Eiwitten 0,6 g
Vezels 1,7 g
Zetmeel 0,5 g
Zout 0 g
Water 83 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 3 mg 
Folaat µg
Fosfor              22 mg
IJzer 0,1 mg
Jodium 0,4 µg
Kalium 196 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
7 mg
Natrium 0 mg
Selenium 0,11 µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 2 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,7 mg
Vitamine K µg
Zink 0,1 mg

Wat zijn de voordelen van pruim?

Pruimen zijn rijk aan antioxidanten en bevatten veel voedingsvezels. 

Hoe pruim kiezen?

Kies mooie, intacte en glanzende pruimen die je lichtjes kunt indrukken. Eens ze geplukt zijn, rijpen pruimen niet meer na. Omdat een pruim dus eetrijp moet zijn wanneer ze geplukt wordt, is ze maar kort houdbaar. Hou daar rekening mee als je ze koopt.

Hoe pruim bewaren?

Pruimen bewaar je het best in de koelkast.

Hoe pruim klaarmaken?

Er bestaan vele soorten pruimen. De meeste pruimen zijn zeer lekker om gewoon zo uit de hand te eten.

Pruimen bevatten veel pectines en zuren, en lenen zich dus perfect voor confituur. Voor confituur kies je pruimen die net rijp zijn, voor een chutney zijn overrijpe pruimen beter. 


Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen