Kruisbes

wanneer kruisbessen in seizoen eten?

Voordelen Vitamine C

Hoe kiezen Strakke schil, zonder beschadigingen

Hoe bewaren In de koelkast, naast elkaar

Kruisbessen of stekelbessen hebben meestal een lichtgroene kleur, maar ze bestaan ook in rode, gele en paarse varianten. De schil is een beetje donzig en de bessen hebben een vrij zure smaak. Hoe rijper de bessen, hoe zoeter de smaak. 

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Wat zijn de voordelen van kruisbessen?

Kruisbessen bevatten gemiddeld gezien meer vitamine C dan andere fruitsoorten.

Hoe kruisbessen kiezen?

Kies kruisbessen met een mooie, strakke schil zonder bruine vlekjes of andere afwijkingen.

Hoe kruisbessen bewaren?

Bewaar kruisbessen naast elkaar op een bord in de koelkast, zodat ze niet opeen drukken en er lucht tussen kan circuleren.

Hoe kruisbessen klaarmaken?

Was kruisbessen grondig voor je ze eet. Je kunt ze zo uit de hand snoepen, of je kunt ze verwerken tot confituur of zelfs in een saus die past bij vlees en vis. 

Een typisch Zeeuws dessert dat gemaakt wordt met kruisbessen, is eiers en beiers: een soort moes met eieren en kruisbessen, met een perfecte balans tussen zoet en zuur.   

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen