Aubergine

Voordelen Vezelrijk en bron van antioxidanten
Hoe kiezen Glanzend, onbeschadigd en donkerpaarse schil
Hoe bewaren Koel en donker, maar niet in de koelkast
Aubergine is een vruchtgroente afkomstig van de eierplant. De meest bekende soort is de groot, paars en ovaal van vorm, maar aubergines bestaan ook in het wit, geel, of zelfs paars met wit gestreept.
Net als aardappelen behoren aubergines tot de nachtschadefamilie.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 21 kcal 88 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
3 g 3 g |
Eiwitten | 1 g |
Vezels | 2,5 g |
Zetmeel | 0 g |
Zout | 0,03 g |
Water | 92 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 10 mg |
Folaat | 18 µg |
Fosfor | 12 mg |
IJzer | 0,5 mg |
Jodium | 1 µg |
Kalium | 200 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
11 mg |
Natrium | 10 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 3 µg |
Vitamine B1 | 0,04 mg |
Vitamine B2 | 0,05 mg |
Vitamine B6 | 0,07 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 10 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0 mg |
Vitamine K | 6,1 µg |
Zink | 0,2 mg |
Wat zijn de voordelen van aubergine?
Aubergines bevatten veel vezels en weinig calorieën. Bovendien bevatten ze een grote variëteit aan vitamines en mineralen.
Aubergines danken hun paarse kleur aan anthocyanen: antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen het oxidatieproces en de daardoor ontstane vrije radicalen.
Hoe aubergine kiezen?
Aubergines moeten een glanzende, onbeschadigde donkerpaarse schil met frisgroene kroonbladeren hebben. Je kunt aubergine testen door er licht op te duwen: als ze iets meegeeft, is ze rijp.
Hoe aubergine bewaren?
Leg aubergines niet in de koelkast, maar op een koele, donkere plaats. Dek ze af om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Bewaar een aubergine nooit bij vruchten die ethyleen produceren, zoals appels, peren, bananen en tomaten. Het vrijgekomen ethyleen zal de aubergine sneller doen bederven.
Hoe aubergine klaarmaken?
Was de aubergine of wrijf hem schoon met een vochtige doek. Verwijder het kroontje en snijd hem in plakjes of blokjes. Een aubergine hoef je niet te schillen.
Eet aubergine nooit rauw. Aubergines bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Eens ze geblanceerd zijn (minstens twee minuten), zijn ze veilig en kun je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.
Aubergines hebben twee belangrijke eigenschappen om rekening mee te houden in de keuken: ze slinken enorm in de pan én ze zuigen veel olie op. Om te voorkomen dat aubergines te sponzig worden, kun je ze op voorhand koken of na het snijden met zout bestrooien.
Je kunt ook zout gebruiken om de bittere smaak van oudere aubergines te compenseren. Spoel de aubergine wel af voor je ze klaarmaakt.
Doordat aubergines alle olie en kruiden opslorpen, zijn ze ideaal om te marineren. Je kunt waterige gerechten zoals curry's ook steviger maken met stukjes aubergine.