Peultjes

Voordelen Veel vezels en vitamine C
Hoe kiezen Frisgroen en stevig, zonder vlekken
Hoe bewaren In de koelkast, in een plastic zak met gaatjes
Peultjes zijn de jonge peulen van de doperwtenplant. Ze behoren tot de vlinderbloemigen. De peultjes worden zeer jong geoogst, als de schil nog jong en mals is. De erwtjes binnenin zijn dan nog maar nauwelijks ontwikkeld en er heeft zich nog geen vlies gevormd in de peul.
Peultjes zijn heldergroen, plat en knapperig. Ze hebben een zoete smaak en kunnen in hun geheel worden gegeten.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 33 kcal 138 kJ |
Vetten
|
0,1 g 0 g 0 g 0,1 g |
Koolhydraten
|
3,1 g 3,1 g |
Eiwitten | 3,4 g |
Vezels | 3 g |
Zetmeel | 0 g |
Zout | 0,01 g |
Water | 89 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 48 mg |
Folaat | 10 µg |
Fosfor | 61 mg |
IJzer | 1,1 mg |
Jodium | 15 µg |
Kalium | 165 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
22 mg |
Natrium | 3 mg |
Selenium | 17,95 µg |
Vitamine A | 2 µg |
Vitamine B1 | 0,15 mg |
Vitamine B2 | 0,06 mg |
Vitamine B6 | 0,09 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 35 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,4 mg |
Vitamine K | 15 µg |
Zink | 0,5 mg |
Wat zijn de voordelen van peultjes?
Peultjes zijn rijk aan vitamine C en vezels en bevatten bovendien een goede hoeveelheid vitamine K.
Hoe peultjes kiezen?
Peultjes moeten frisgroen zijn en stevig aanvoelen. Let erop dat ze geen vlekken hebben.
Hoe peultjes bewaren?
Bewaar peultjes in de koelkast, in een plastic zak met gaatjes.
Hoe peultjes klaarmaken?
Net zoals boontjes mag je peultjes niet rauw eten. Ze bevatten immers lectine, een giftige stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Door de peultjes goed te verhitten, worden de lectines onschadelijk.
De meeste peultjes hoef je niet schoon te maken. De volledige peul is eetbaar, tenzij de uiteindes te houterig zijn. Snij of breek in dat geval de uiteindes af. Als er bij het wegsnijden een draad meekomt, moet je die verwijderen, want die is niet eetbaar.
Je kunt peultjes koken, maar ook wokken, stomen, stoven of blancheren.