Raap

raap in seizoen eten

Voordelen Veel vezels en vitamine C

Hoe kiezen Stevige knollen

Hoe bewaren In de lade van de koelkast

Rapen zijn meestal rond met een witte schil die overgaat in paars, rood of groen. Door zijn sterke smaak wordt de raap niet vaak op zich gegeten, maar meestal gecombineerd met andere groenten. 

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 32 kcal
134 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0,2 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
4,7 g
4 g
Eiwitten 1 g
Vezels 3,5 g
Zetmeel 0,7 g
Zout 0,15 g
Water 90 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 45 mg 
Folaat 20 µg
Fosfor              37 mg
IJzer 0,4 mg
Jodium 7,5 µg
Kalium 269 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
14 mg
Natrium 58 mg
Selenium 3,1 µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,05 mg
Vitamine B6 0,08 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 20 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,1 mg
Vitamine K µg
Zink 0,2 mg

Wat zijn de voordelen van raap?

Rapen bevatten veel vezels en zijn een goede bron van vitamine C.

Hoe raap kiezen?

Koop stevige rapen met een gladde schil zonder barsten. Kleinere rapen zijn over het algemeen zoeter

Hoe raap bewaren?

Bewaar rapen in de groentenlade van de koelkast.

Hoe raap klaarmaken?

Was de rapen voor gebruik en snijd een plakje van de onder- en bovenkant. Jonge rapen moeten niet geschild worden, oudere rapen wel.

Snijd de knol in plakjes of blokken om ze te koken. Controleer ze regelmatig tijdens het koken, want rapen vallen uit elkaar als ze te gaar worden. 

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen