Raap

Voordelen Veel vezels en vitamine C
Hoe kiezen Stevige knollen
Hoe bewaren In de lade van de koelkast
Rapen zijn meestal rond met een witte schil die overgaat in paars, rood of groen. Door zijn sterke smaak wordt de raap niet vaak op zich gegeten, maar meestal gecombineerd met andere groenten.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 32 kcal 134 kJ |
Vetten
|
0,2 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
4,7 g 4 g |
Eiwitten | 1 g |
Vezels | 3,5 g |
Zetmeel | 0,7 g |
Zout | 0,15 g |
Water | 90 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 45 mg |
Folaat | 20 µg |
Fosfor | 37 mg |
IJzer | 0,4 mg |
Jodium | 7,5 µg |
Kalium | 269 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
14 mg |
Natrium | 58 mg |
Selenium | 3,1 µg |
Vitamine A | 6 µg |
Vitamine B1 | 0,04 mg |
Vitamine B2 | 0,05 mg |
Vitamine B6 | 0,08 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 20 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,1 mg |
Vitamine K | 2 µg |
Zink | 0,2 mg |
Wat zijn de voordelen van raap?
Rapen bevatten veel vezels en zijn een goede bron van vitamine C.
Hoe raap kiezen?
Koop stevige rapen met een gladde schil zonder barsten. Kleinere rapen zijn over het algemeen zoeter.
Hoe raap bewaren?
Bewaar rapen in de groentenlade van de koelkast.
Hoe raap klaarmaken?
Was de rapen voor gebruik en snijd een plakje van de onder- en bovenkant. Jonge rapen moeten niet geschild worden, oudere rapen wel.
Snijd de knol in plakjes of blokken om ze te koken. Controleer ze regelmatig tijdens het koken, want rapen vallen uit elkaar als ze te gaar worden.