Schorseneren

Voordelen Vezels, ijzer, vitamine C, kalium, fosfor, calcium en magnesium
Hoe kiezen Stevig en droog, zonder vertakkingen
Hoe bewaren Koel en droog in een papieren zak
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 50 kcal 209 kJ |
Vetten
|
0,4 g 0 g 0 g 0,4 g |
Koolhydraten
|
1,6 g 1,6 g |
Eiwitten | 1,4 g |
Vezels | 17 g |
Zetmeel | 0 g |
Zout | 0,01 g |
Water | 77 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 53 mg |
Folaat | 57 µg |
Fosfor | 76 mg |
IJzer | 3,3 mg |
Jodium | 2,5 µg |
Kalium | 320 mg |
Koper | 0,3 mg |
Magnesium |
23 mg |
Natrium | 5 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 2 µg |
Vitamine B1 | 0,11 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,12 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 4 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E |
0 mg |
Vitamine K | 0,3 µg |
Zink | 0,2 mg |
Wat zijn de voordelen van schorseneren?
Schorseneren zijn rijk aan ijzer, vezels en vitamine C, maar ze bevatten ook veel mineralen zoals kalium, fosfor, calcium en magnesium.Hoe schorseneren kiezen?
Verse schorseneren voelen stevig en droog aan. Ze mogen niet vertakt zijn.
Hoe schorseneren bewaren?
Bewaar verse schorseneren op een koele en droge plaats in een papieren zak, zo blijven ze enkele weken goed. In de koelkast kun je ze ongeveer een week bewaren.
Hoe schorseneren klaarmaken?
Spoel de schorseneren goed en schil ze met een dunschiller. Draag daarbij keukenhandschoenen, het kleverige melksap is moeilijk van je handen te wassen. Leg de geschilde schorseneren meteen in een kom water met citroensap of azijn om te voorkomen dat ze bruin worden.
Je kunt de schorseneren ook ongeschild koken. Borstel ze dan goed af, kook ze gaar en schraap vervolgens de schil weg. Ook hiervoor draag je het maar beter handschoenen.