Schorseneren

wanneer schorseneren in seizoen eten?

Voordelen Vezels, ijzer, vitamine C, kalium, fosfor, calcium en magnesium

Hoe kiezen Stevig en droog, zonder vertakkingen

Hoe bewaren Koel en droog in een papieren zak

Schorseneren zijn typische wintergroenten, en worden soms ook winterasperge, zwarte wortel of keukenmeidenverdriet (vanwege het vervelende schilwerk) genoemd. De schorseneer behoort tot de familie van de composieten en is een wortelgewas.  

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 50 kcal
209 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0,4 g
0 g
0 g
0,4 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
1,6 g
1,6 g
Eiwitten 1,4 g
Vezels 17 g
Zetmeel 0 g
Zout 0,01 g
Water 77 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 53 mg 
Folaat 57 µg
Fosfor              76 mg
IJzer 3,3 mg
Jodium 2,5 µg
Kalium 320 mg
Koper 0,3 mg
Magnesium
23 mg
Natrium 5 mg
Selenium µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,11 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,12 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 4 mg
Vitamine D µg
Vitamine E

0 mg

Vitamine K 0,3 µg
Zink 0,2 mg

Wat zijn de voordelen van schorseneren?

Schorseneren zijn rijk aan ijzer, vezels en vitamine C, maar ze bevatten ook veel mineralen zoals kalium, fosfor, calcium en magnesium

Hoe schorseneren kiezen?

Verse schorseneren voelen stevig en droog aan. Ze mogen niet vertakt zijn.

Hoe schorseneren bewaren?

Bewaar verse schorseneren op een koele en droge plaats in een papieren zak, zo blijven ze enkele weken goed. In de koelkast kun je ze ongeveer een week bewaren.

Hoe schorseneren klaarmaken?

Spoel de schorseneren goed en schil ze met een dunschiller. Draag daarbij keukenhandschoenen, het kleverige melksap is moeilijk van je handen te wassen. Leg de geschilde schorseneren meteen in een kom water met citroensap of azijn om te voorkomen dat ze bruin worden.

Je kunt de schorseneren ook ongeschild koken. Borstel ze dan goed af, kook ze gaar en schraap vervolgens de schil weg. Ook hiervoor draag je het maar beter handschoenen.   


Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen