Rammenas

Voordelen Vezels, vitamine C, kalium en calcium
Hoe kiezen Stevige knol met frisgroen loof
Hoe bewaren Koel, liefst zonder loof
De rammenas is familie van de radijs. Er is een verschil tussen de zomerrammenas en de winterrammenas: de winterrammenas is altijd zwart aan de buitenkant en wit binnenin, terwijl de zomerrammenas in verschillende kleuren bestaat.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 30 kcal 126 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
5 g 1 g |
Eiwitten | 2 g |
Vezels | 1 g |
Zetmeel | 4 g |
Zout | 0,13 g |
Water | 91 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 125 mg |
Folaat | 38 µg |
Fosfor | 70 mg |
IJzer | 2 mg |
Jodium | 1 µg |
Kalium | 400 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
10 mg |
Natrium | 50 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 1 µg |
Vitamine B1 | 0,07 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,08 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 30 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,3 mg |
Wat zijn de voordelen van rammenas?
Rammenas is rijk aan vezels en vitamine C. De knollen zijn ook een goede bron van mineralen zoals kalium en calcium.
Hoe rammenas kiezen?
Let erop dat de rammenas stevig aanvoelt. Als er nog loof aan zit, dan moet dat een frisgroene kleur hebben.
Hoe rammenas bewaren?
Op een koele plek blijft verse rammenas zonder loof ongeveer twee weken goed. Mét loof kun je een rammenas daarentegen maar enkele dagen bewaren.
Hoe rammenas klaarmaken?
Net zoals radijs kun je een rammenas rauw eten. Rasp hem bijvoorbeeld in een salade.
Je kunt rammenas ook warm eten. Kook hem mee in een stoofpotje, of bak hem aan in olijfolie met een beetje look.