Tomaat

Voordelen Lycopeen (antioxidant), vitamine C en tal van mineralen
Hoe kiezen Stevig zonder zachte plekken
Hoe bewaren Koel, maar niet in de koelkast
Tomaat doet denken aan de zomer, aan zon, maar wordt in België vooral achter glas geteeld. Tomaten zijn vruchtgewassen en behoren tot de familie van de nachtschade, net als aardappel, paprika en aubergine.
Ze bestaan in heel veel kleuren, van rood, oranje, bruin en geel tot roze en zelfs wit.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 14 kcal 57 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
1,9 g 1,9 g |
Eiwitten | 0,9 g |
Vezels | 0,8 g |
Zetmeel | 0 g |
Zout | 0,03 g |
Water | 95 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 10 mg |
Folaat | 8 µg |
Fosfor | 26 mg |
IJzer | 0,3 mg |
Jodium | 0 µg |
Kalium | 256 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
10 mg |
Natrium | 10 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 42 µg |
Vitamine B1 | 0,05 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,08 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 14 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,7 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,2 mg |
Wat zijn de voordelen van tomaat?
Tomaten zijn rijk aan lycopeen, een antioxidant. Daarnaast bevatten ze ook vitamine C en tal van mineralen zoals zink, calcium en ijzer.
Hoe tomaat kiezen?
Koop tomaten die stevig aanvoelen en geen zachte plekken hebben. Een verse tomaat heeft een glanzende rode kleur en een frisgroen steeltje.
Hoe tomaat bewaren?
Tomaat blijft het langst vers op een koele plaats, maar liever niet in de koelkast. Een temperatuur van 10 tot 13°C is ideaal, dan blijven ze een week goed.
Bewaar tomaten liever niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten. Die zullen immers sneller bederven in de buurt van tomaten, omdat die veel ethyleen produceren.
Hoe tomaat klaarmaken?
Was tomaten goed onder stromend water en verwijder het groene steeltje en het geel-groene, harde hart. Als je de tomaat graag wilt ontpellen, dan dompel je ze een vijftiental seconden onder in kokend water om ze daarna te laten schrikken in koud water. Zo kun je de schil van de tomaat gemakkelijk verwijderen.
Tomaat is lekker rauw, in een salade zoals een caprese, maar ook in soepen, sauzen of ovengerechten. Zo kun je tomaten ook vullen met gehakt of een andere mengeling en bakken in de oven ("tomate farcie"). Of rauw gevuld met grijze garnalen.