Tomaat

wanneer tomaten in seizoen eten?

Voordelen Lycopeen (antioxidant), vitamine C en tal van mineralen

Hoe kiezen Stevig zonder zachte plekken

Hoe bewaren Koel, maar niet in de koelkast

Tomaat doet denken aan de zomer, aan zon, maar wordt in België vooral achter glas geteeld. Tomaten zijn vruchtgewassen en behoren tot de familie van de nachtschade, net als aardappel, paprika en aubergine.

Ze bestaan in heel veel kleuren, van rood, oranje, bruin en geel tot roze en zelfs wit.  

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 14 kcal
57 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
1,9 g
1,9 g
Eiwitten 0,9 g
Vezels 0,8 g
Zetmeel 0 g
Zout 0,03 g
Water 95 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 10 mg 
Folaat µg
Fosfor              26 mg
IJzer 0,3 mg
Jodium 0 µg
Kalium 256 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
10 mg
Natrium 10 mg
Selenium µg
Vitamine A 42 µg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,08 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 14 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,7 mg
Vitamine K µg
Zink 0,2 mg

Wat zijn de voordelen van tomaat?

Tomaten zijn rijk aan lycopeen, een antioxidant. Daarnaast bevatten ze ook vitamine C en tal van mineralen zoals zink, calcium en ijzer

Hoe tomaat kiezen?

Koop tomaten die stevig aanvoelen en geen zachte plekken hebben. Een verse tomaat heeft een glanzende rode kleur en een frisgroen steeltje.  

Hoe tomaat bewaren?

Tomaat blijft het langst vers op een koele plaats, maar liever niet in de koelkast. Een temperatuur van 10 tot 13°C is ideaal, dan blijven ze een week goed.

Bewaar tomaten liever niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten. Die zullen immers sneller bederven in de buurt van tomaten, omdat die veel ethyleen produceren.

Hoe tomaat klaarmaken?

Was tomaten goed onder stromend water en verwijder het groene steeltje en het geel-groene, harde hart. Als je de tomaat graag wilt ontpellen, dan dompel je ze een vijftiental seconden onder in kokend water om ze daarna te laten schrikken in koud water. Zo kun je de schil van de tomaat gemakkelijk verwijderen.

Tomaat is lekker rauw, in een salade zoals een caprese, maar ook in soepen, sauzen of ovengerechten. Zo kun je tomaten ook vullen met gehakt of een andere mengeling en bakken in de oven ("tomate farcie"). Of rauw gevuld met grijze garnalen. 

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen