Rabarber

wanneer rabarber in seizoen eten?

Voordelen Veel vezels en bron van kalium

Hoe kiezen Stevige, dikke stengels

Hoe bewaren In de groentelade van koelkast, of in de diepvriezer

Omdat rabarber vaak wordt klaargemaakt als compote of in zoete nagerechten, denken veel mensen dat rabarber fruit is. Het is echter wel degelijk een groente.

Eet enkel de stengel, de bladeren bevatten een giftig zuur.  

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 16 kcal
65 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
2 g
2 g
Eiwitten 1 g
Vezels 1,8 g
Zetmeel 0 g
Zout 0,01 g
Water 93 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 40 mg 
Folaat µg
Fosfor              30 mg
IJzer 0,5 mg
Jodium 0 µg
Kalium 300 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
14 mg
Natrium 5 mg
Selenium µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,03 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 6 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,2 mg
Vitamine K µg
Zink 0,1 mg

Wat zijn de voordelen van rabarber?

Rabarber bevat veel vezels en is een goede bron van kalium

Mensen met osteoporose eten liever niet te veel rabarber: oxaalzuur remt de opname van calcium in de darmen af, wat de problemen met broze botten kan verergeren.

Hoe rabarber kiezen?

Koop stevige stengelsDe kleur kan variëren van groen tot rood. Groene stengels zijn wat zuurder van smaak, maar daarom niet minder lekker dan de rode.

Hoe rabarber bewaren?

Bewaar rabarber in de groentelade van de koelkast. Je kunt rabarber ook in stukjes snijden en invriezen. In de diepvries blijft rabarber zeker een jaar lang goed.

Hoe rabarber klaarmaken?

Verwijder resten van het blad en snij de onderste stukken van de stelen. Was de rabarber voor gebruik en snij in stukjes van twee tot drie centimeter.

Deze stukjes rabarber kun je verwerken tot compote of confituur, eventueel in combinatie met ander fruit. Voeg pas suiker toe wanneer de vezels van de rabarber uit elkaar gevallen zijn. Compote van rabarber kan zowel warm als koud gegeten worden.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen