Rabarber

Voordelen Veel vezels en bron van kalium
Hoe kiezen Stevige, dikke stengels
Hoe bewaren In de groentelade van koelkast, of in de diepvriezer
Omdat rabarber vaak wordt klaargemaakt als compote of in zoete nagerechten, denken veel mensen dat rabarber fruit is. Het is echter wel degelijk een groente.
Eet enkel de stengel, de bladeren bevatten een giftig zuur.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 16 kcal 65 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
2 g 2 g |
Eiwitten | 1 g |
Vezels | 1,8 g |
Zetmeel | 0 g |
Zout | 0,01 g |
Water | 93 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 40 mg |
Folaat | 5 µg |
Fosfor | 30 mg |
IJzer | 0,5 mg |
Jodium | 0 µg |
Kalium | 300 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
14 mg |
Natrium | 5 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 5 µg |
Vitamine B1 | 0,05 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,03 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 6 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,2 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,1 mg |
Wat zijn de voordelen van rabarber?
Rabarber bevat veel vezels en is een goede bron van kalium.
Mensen met osteoporose eten liever niet te veel rabarber: oxaalzuur remt de opname van calcium in de darmen af, wat de problemen met broze botten kan verergeren.
Hoe rabarber kiezen?
Koop stevige stengels. De kleur kan variëren van groen tot rood. Groene stengels zijn wat zuurder van smaak, maar daarom niet minder lekker dan de rode.
Hoe rabarber bewaren?
Bewaar rabarber in de groentelade van de koelkast. Je kunt rabarber ook in stukjes snijden en invriezen. In de diepvries blijft rabarber zeker een jaar lang goed.
Hoe rabarber klaarmaken?
Verwijder resten van het blad en snij de onderste stukken van de stelen. Was de rabarber voor gebruik en snij in stukjes van twee tot drie centimeter.
Deze stukjes rabarber kun je verwerken tot compote of confituur, eventueel in combinatie met ander fruit. Voeg pas suiker toe wanneer de vezels van de rabarber uit elkaar gevallen zijn. Compote van rabarber kan zowel warm als koud gegeten worden.