Veldsla

Voordelen Vitamines A en C, calcium en ijzer
Hoe kiezen Frisgroene, donkere veldsla met wortel
Hoe bewaren In de groentenlade van de koelkast
Veldsla behoort niet tot dezelfde familie als sla, maar tot de Valerianaceae. De Latijnse naam van veldsla is dan ook Valerianella locusta. Veldsla is oorpronkelijk afkomstig van Europa en komt zelf in het wild voor. Het heeft ovale, donkergroene blaadjes die in een bundeltje bij elkaar groeien.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 18 kcal 74 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
0,5 g 0 g |
Eiwitten | 2,6 g |
Vezels | 1,7 g |
Zetmeel | 0,5 g |
Zout | 0,04 g |
Water | 94 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 79 mg |
Folaat | 26 µg |
Fosfor | 48 mg |
IJzer | 1,1 mg |
Jodium | 0 µg |
Kalium | 489 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
28 mg |
Natrium | 5 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 304 µg |
Vitamine B1 | 0,08 mg |
Vitamine B2 | 0,13 mg |
Vitamine B6 | 0,06 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 8 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,6 mg |
Vitamine K | 167 µg |
Zink | 0,4 mg |
Wat zijn de voordelen van veldsla?
Veldsla bevat vitamines A en C, calcium en ijzer.
Hoe veldsla kiezen?
Ga voor veldsla met een frisgroene, donkere kleur met wortel.
Hoe veldsla bewaren?
Veldsla is het lekkerst plukvers, maar hij bewaart ook goed in de groentenlade van de koelkast.
Hoe veldsla klaarmaken?
Met zijn zachte textuur en lichtzoete smaak wordt veldsla veel gebruikt in salades en sandwiches. Veldsla combineert zeer goed met andere groenten en kruiden, en is zelfs lekker in soep.