Broccoli

wanneer broccoli in seizoen eten?

Voordelen Rijk aan ijzer en vitamines A en C

Hoe kiezen Stevig met diepgroene kleur

Hoe bewaren In de koelkast, gewikkeld in vershoudfolie

Broccoli behoort tot de kruisbloemenfamilie, net als de bloemkool. Het verschil zit in de bloemknoppen, die bij de broccoli wél volledig ontwikkeld zijn.  

De gewone broccoli is in feite zomerbroccoli, er bestaat immers ook winterbroccoli. Beide zijn groen van kleur. 

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 27 kcal
111 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0,7 g
0,1 g
0 g
0,4 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
0,7 g
0,5 g
Eiwitten 2,9 g
Vezels 3,1 g
Zetmeel 0,2 g
Zout 0,03 g
Water 92 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 38 mg 
Folaat 76,8 µg
Fosfor              69 mg
IJzer 0,6 mg
Jodium 2 µg
Kalium 227 mg
Koper 0 mg
Magnesium
12 mg
Natrium 5 mg
Selenium µg
Vitamine A 28 µg
Vitamine B1 0,08 mg
Vitamine B2 0,11 mg
Vitamine B6 0,2 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 47 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,9 mg
Vitamine K µg
Zink 0,3 mg

Wat zijn de voordelen van broccoli?

Broccoli is rijk aan ijzer, en vitamines A en C. Het bevat ook foliumzuur en kalium, en het is een zeer gezonde groente.

Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan betacaroteen (pro-vitamine A). 

Hoe broccoli kiezen?

Kies een stevige broccoli waarvan de roosjes goed aansluiten. De broccoli moet een diepgroene kleur hebben, niet geel. 

Hoe broccoli bewaren?

Bewaar broccoli steeds in de koelkast, gewikkeld in vershoudfolie (zoals hij wordt verkocht in de winkel).  

Broccoli bewaart heel slecht en wordt snel geel. De groente krijgt dan een bittere smaak

Hoe broccoli klaarmaken?

Je kunt broccoli zowel rauw, gestoomd als gekookt eten, en de volledige broccoli is eetbaar

Verwijder enkel de buitenkant, het vezelige deel van de stronk met een dunschiller.  
 

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen