Broccoli

Voordelen Rijk aan ijzer en vitamines A en C
Hoe kiezen Stevig met diepgroene kleur
Hoe bewaren In de koelkast, gewikkeld in vershoudfolie
Broccoli behoort tot de kruisbloemenfamilie, net als de bloemkool. Het verschil zit in de bloemknoppen, die bij de broccoli wél volledig ontwikkeld zijn.
De gewone broccoli is in feite zomerbroccoli, er bestaat immers ook winterbroccoli. Beide zijn groen van kleur.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 27 kcal 111 kJ |
Vetten
|
0,7 g 0,1 g 0 g 0,4 g |
Koolhydraten
|
0,7 g 0,5 g |
Eiwitten | 2,9 g |
Vezels | 3,1 g |
Zetmeel | 0,2 g |
Zout | 0,03 g |
Water | 92 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 38 mg |
Folaat | 76,8 µg |
Fosfor | 69 mg |
IJzer | 0,6 mg |
Jodium | 2 µg |
Kalium | 227 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
12 mg |
Natrium | 5 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 28 µg |
Vitamine B1 | 0,08 mg |
Vitamine B2 | 0,11 mg |
Vitamine B6 | 0,2 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 47 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,9 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,3 mg |
Wat zijn de voordelen van broccoli?
Broccoli is rijk aan ijzer, en vitamines A en C. Het bevat ook foliumzuur en kalium, en het is een zeer gezonde groente.
Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan betacaroteen (pro-vitamine A).
Hoe broccoli kiezen?
Kies een stevige broccoli waarvan de roosjes goed aansluiten. De broccoli moet een diepgroene kleur hebben, niet geel.
Hoe broccoli bewaren?
Bewaar broccoli steeds in de koelkast, gewikkeld in vershoudfolie (zoals hij wordt verkocht in de winkel).
Broccoli bewaart heel slecht en wordt snel geel. De groente krijgt dan een bittere smaak.
Hoe broccoli klaarmaken?
Je kunt broccoli zowel rauw, gestoomd als gekookt eten, en de volledige broccoli is eetbaar.
Verwijder enkel de buitenkant, het vezelige deel van de stronk met een dunschiller.