Boontjes

wanneer groene boontjes in seizoen eten?

Voordelen Energiearm, vezels, voedingsstoffen

Hoe kiezen Frisgroen en stevig, zonder bruine vlekken

Hoe bewaren Op een koele plaats, niet te koud

Prinsessenbonen of sperziebonen behoren tot de familie van de peulvruchten.

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 35 kcal
146 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
4,4 g
3,4 g
Eiwitten 2,8 g
Vezels 2,9 g
Zetmeel 1,1 g
Zout 0 g
Water 91 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 58 mg 
Folaat 48,5 µg
Fosfor              38 mg
IJzer 0,4 mg
Jodium 0,8 µg
Kalium 278 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
30 mg
Natrium 1 mg
Selenium 0,3 µg
Vitamine A 26 µg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,15 mg
Vitamine B6 0,07 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 0 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0 mg
Vitamine K µg
Zink 0,3 mg

Wat zijn de voordelen van boontjes?

Bonen zijn rijk aan vezels en mineralen zoals kalium en folaat. Tegelijkertijd bevatten ze niet veel calorieën

Hoe kies je boontjes?

Kies frisgroene boontjes die stevig aanvoelen en geen bruine vlekken of tekenen van schimmel hebben.

Hoe bewaar je boontjes?

Je kunt boontjes 3 tot 5 dagen bewaren op een koele plaats of 1 tot 2 dagen in de koelkast. Bewaar ze niet te koud, dan krijgen ze bruine vlekken en bederven ze sneller.

Hoe moet je boontjes klaarmaken?

Eet boontjes nooit rauwIn peulvruchten zoals prinsessenbonen zit lectine. Het koken neutraliseert de giftige stof zodat ze wel veilig zijn om te eten. Je kunt de boontjes ook stoven of wokken. Boontjes zijn zowel warm als afgekoeld in een slaatje heel erg lekker. 

Was de boontjes, snijd de puntjes weg en breng een grote pot met ruim water aan de kook. Voeg wat zout toe en daarna ook de boontjes. Na een 10-tal minuten koken zijn ze gaar. Test met een vork of ze beetgaar zijn. 

Als je boontjes wilt invriezen, moet je ze eerst 2 minuten blancheren in kokend water.  

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen