Boontjes

Voordelen Energiearm, vezels, voedingsstoffen
Hoe kiezen Frisgroen en stevig, zonder bruine vlekken
Hoe bewaren Op een koele plaats, niet te koud
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 35 kcal 146 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
4,4 g 3,4 g |
Eiwitten | 2,8 g |
Vezels | 2,9 g |
Zetmeel | 1,1 g |
Zout | 0 g |
Water | 91 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 58 mg |
Folaat | 48,5 µg |
Fosfor | 38 mg |
IJzer | 0,4 mg |
Jodium | 0,8 µg |
Kalium | 278 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
30 mg |
Natrium | 1 mg |
Selenium | 0,3 µg |
Vitamine A | 26 µg |
Vitamine B1 | 0,05 mg |
Vitamine B2 | 0,15 mg |
Vitamine B6 | 0,07 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 0 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,3 mg |
Wat zijn de voordelen van boontjes?
Bonen zijn rijk aan vezels en mineralen zoals kalium en folaat. Tegelijkertijd bevatten ze niet veel calorieën.
Hoe kies je boontjes?
Kies frisgroene boontjes die stevig aanvoelen en geen bruine vlekken of tekenen van schimmel hebben.
Hoe bewaar je boontjes?
Je kunt boontjes 3 tot 5 dagen bewaren op een koele plaats of 1 tot 2 dagen in de koelkast. Bewaar ze niet te koud, dan krijgen ze bruine vlekken en bederven ze sneller.
Hoe moet je boontjes klaarmaken?
Eet boontjes nooit rauw. In peulvruchten zoals prinsessenbonen zit lectine. Het koken neutraliseert de giftige stof zodat ze wel veilig zijn om te eten. Je kunt de boontjes ook stoven of wokken. Boontjes zijn zowel warm als afgekoeld in een slaatje heel erg lekker.
Was de boontjes, snijd de puntjes weg en breng een grote pot met ruim water aan de kook. Voeg wat zout toe en daarna ook de boontjes. Na een 10-tal minuten koken zijn ze gaar. Test met een vork of ze beetgaar zijn.
Als je boontjes wilt invriezen, moet je ze eerst 2 minuten blancheren in kokend water.