Druiven

Voordelen Vezels, vitamines C en K, calcium en kalium
Hoe kiezen Stevig, zonder beschadigingen
Hoe bewaren In de koelkast, aan de tros
Druiven zijn de vruchten van de wijnstok of Vitis vinifera. Ze groeien in trossen. De druif is een sappige zacht fruitsoort, en bestaat in een witte en een blauwe variant.
De pitloze druif is een product van ongeslachtelijke voortplanting. Daarbij wordt de plant gestekt, waardoor er nieuwe planten ontstaan met vruchten die identiek zijn aan die van de moederplant. Dit is een natuurlijk proces, maar gestuurd door de mens.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 54 kcal 224 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
11,8 g 11,3 g |
Eiwitten | 0,9 g |
Vezels | 1,2 g |
Zetmeel | 0,5 g |
Zout | 0 g |
Water | 78 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 18 mg |
Folaat | 11,9 µg |
Fosfor | 18 mg |
IJzer | 0,4 mg |
Jodium | 0,4 µg |
Kalium | 195 mg |
Koper | 0,2 mg |
Magnesium |
14 mg |
Natrium | 0 mg |
Selenium | 0,3 µg |
Vitamine A | 6 µg |
Vitamine B1 | 0,03 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,06 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 2 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,4 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,1 mg |
Wat zijn de voordelen van druiven?
Druiven bevatten vitamines C en K, maar ook calcium en kalium. Bovendien leveren ze een goede portie voedingsvezels aan.
Hoe druiven kiezen?
Kies stevige, ongeschonden druiven.