Aardappel

Voordelen Veel zetmeel, vezels, vitamines en mineralen
Hoe kiezen Stevige knollen zonder uitlopers of groene plekken
Hoe bewaren Op een donkere, koele plaats (8 à 10°C)
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 74 kcal 313 kJ |
Vetten
|
0,3 g 0,14 g 0 g 0,15 g |
Koolhydraten
|
16,1 g 0,7 g |
Eiwitten | 1,8 g |
Vezels | 1,2 g |
Zetmeel | 15,4 g |
Zout | 0 g |
Water | 80 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 6 mg |
Folaat | 23 µg |
Fosfor | 46 mg |
IJzer | 0,5 mg |
Jodium | 0 µg |
Kalium | 370 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
20 mg |
Natrium | 1 mg |
Selenium | 0,01 µg |
Vitamine A | 0 µg |
Vitamine B1 | 0,1 mg |
Vitamine B2 | 0,1 mg |
Vitamine B6 | 0,19 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 12 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,1 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,3 mg |
Wat zijn de voordelen van aardappel?
Aardappelen bevatten veel koolhydraten, vooral in de vorm van zetmeel. Ze leveren ook vezels, vooral in de schil, net als vitamine C en vitamine B6, en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitamines. Ze bevatten ook kalium en, in kleinere hoeveelheden, calcium en fosfor. Tot slot zitten er ook bioactieve stoffen in aardappelen.
Hoe aardappelen kiezen?
De kwaliteit controleer je door te kijken en te ruiken aan de aardappelen. De knollen zijn goed als ze een stevige, mooie, heldere gele (of rode) schil hebben. Als ze slap zijn of last hebben van groenverkleuring, uitlopers, beschadigingen, zure geur of blauwe plekken, laat je ze beter liggen.
Groene plekken of uitlopers betekenen dat de aardappelen de gifstof solanine bevatten, een stof die behoort tot de glycoalkaloïden en die klachten als misselijkheid en buikklachten kan veroorzaken. Dit is te voorkomen door aardappelen donker te bewaren.
Blauwe plekken op een aardappel zijn gewoon kneuzingen, die kunnen in principe geen kwaad.
Hoe aardappelen bewaren?
Licht bevordert de vorming van de natuurlijke gifstof solanine in aardappelen, te herkennen aan de groene plekken. Op een donkere plaats blijven aardappelen daarentegen lang houdbaar.
Bewaar aardappelen op een koele, droge plek tussen 8 en 10°C. Bij te hoge temperaturen krijgen aardappelen uitlopers. Als ze te vochtig worden bewaard, ontstaan er eveneens uitlopers, maar kunnen ze ook gaan schimmelen.
Van te lage temperaturen krijgen aardappelen een zoete smaak. Aardappelen om te frituren en bakken kun je dus beter niet in de koelkast bewaren, omdat er dan te veel acrylamide gevormd wordt bij het bakken. Kookaardappelen kunnen wel in de koelkast worden bewaard.
Hoe aardappelen klaarmaken?
Begin door eerst eventuele uitlopers en bruine, blauwe en groene plekjes ruim weg te snijden.
Aardappelen hoeven niet per se geschild te worden. Zeker om te bakken (in de oven) is het niet nodig om ze te schillen. Eet aardappelen wel alleen in de schil als ze vers en onbeschadigd zijn.
Je kunt ook een scrubhandschoen gebruiken om de schil van de aardappelen schoon te maken. De schil laat ook gemakkelijk los als je ze eerst kookt in de schil en daarna laat "schrikken" in ijskoud water.
Voor de bereiding zelf, zijn er heel wat opties. Je kunt aardappelen koken (in een laagje water van zo'n 2 centimeter), pureren, in de oven bakken (na 10 minuten voorkoken) met vloeibaar vet zoals margarine of olie.