Dossier

Maak gezondere keuzes met de Nutri-Score

04 februari 2025
nutri-score

04 februari 2025

Vergelijken in de supermarkt is sinds enkele jaren een pak gemakkelijker geworden met de Nutri-Score. Daarmee kun je in één oogopslag gezondere producten kiezen. Eind 2023 ging de vernieuwde Nutri-Score van start. Vanaf 2026 moeten alle producenten overgeschakeld zijn op het nieuwe algoritme.

De van oorsprong Franse Nutri-Score werd in augustus 2018 ingevoerd in België (wettelijk pas in april 2019), maar intussen is het systeem al redelijk goed ingeburgerd. Het doel? Aan de hand van vijf letters en vijf kleuren op een eenvoudige en overzichtelijke manier de voedingswaarde tonen van een voedingsproduct.

Een van onze hoofdmissies is om aan de consumenten alle tools te bieden waarmee ze de allerbeste keuzes kunnen maken. Het is dan ook om die reden dat we dit scoresysteem van meet af aan hebben gesteund en dat we verheugd zijn dat het vernieuwde algoritme nu nog beter aansluit bij de geldende Belgische en Europese voedingsrichtlijnen.

Voedingsfabrikanten krijgen tot eind 2025 de tijd om de Nutri-Score op hun verpakkingen aan te passen volgens de nieuwe berekening. In de tussentijd kun je echter niet zien of een product de nieuwe, vaak strengere Nutri-Score draagt, of de oude. Met onze module kun je gelukkig zelf de oude én de nieuwe Nutri-Score berekenen

Bereken zelf de Nutri-Score van een product

Een score in vijf letters en vijf kleuren

De Nutri-Score wordt weergegeven door de combinatie van een letter (van A naar E) en een kleur (van donkergroen naar rood). Donkergroen komt overeen met de beste voedingswaarde (te verkiezen), rood met de slechtste voedingswaarde (te beperken). Heel intuïtief dus. De score die van toepassing is, springt in het oog door de grootte van de letter en de gehighlighte kleurzone.

Je kunt de Nutri-Score terugvinden op alle verwerkte voedingswaren en op (non-alcoholische) dranken. De behaalde letter en kleur hangen af van de samenstelling van het product. 

De Nutri-Score houdt rekening met zowel gunstige parameters (vezels, eiwitten, fruit en noten) als te beperken parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers, zout en, in dranken, zoetstoffen) en zo komt men tot een algemene beoordeling van de voedingswaarde van een voedingsproduct.

Oorsprong en nut van de Nutri-Score

Het oorspronkelijke algoritme achter de berekening werd in 2005 ontwikkeld door een groep wetenschappers van Oxford. Ze werd in een latere fase aangepast door de Haut Conseil de Santé Publique français. 

 

Verscheidene studies toonden reeds het nut aan van de Nutri-Score. Zo bleek onder meer dat de aanwezigheid van dit label een directe invloed heeft op je koop- én eetgedrag. Men koos systematisch voor een kleinere portie van een ongezond product wanneer het Nutri-Score-label aanwezig was.

Ook werd er in grootschalige studie bij 12 000 consumenten uit 12 verschillende landen (verspreid over Europa, Amerika, Azië en Australië) gepeild naar hun interpretatie van vijf verschillende labels, waaronder de referentie-inname en het “verkeerslicht”.

De deelnemers kregen enkele producten te zien en moesten op basis van de aanwezigheid van een van de labels een oordeel vellen over de voedingswaarde van het product in kwestie. Met de Nutri-Score werd die voedingswaarde beduidend vaker correct ingeschat.

Testaankoop strijdt voor gezondere voeding

In onze strijd tegen ongezonde voeding, hebben we de invoering van dit systeem aangemoedigd voor de Belgische consument. Maggie De Block, destijds minister van Volksgezondheid, volgde onze overtuiging en nodigde voedingsproducenten en -distributeurs uit om – geheel vrijblijvend –  de score op hun producten weer te geven. 

Op 1 april 2019 werd een Koninklijk Besluit gepubliceerd om het wettelijk kader van de Nutri-Score af te bakenen: een nieuwe belangrijke stap. In dat kader heeft de FOD Volksgezondheid informatie over de Nutri-Score ter beschikking gesteld op haar website.

Delhaize en Intermarché kwamen als eersten in actie, gevolgd door Colruyt en Carrefour. Naast de supermarkten hebben ook grote merken uit de voedingsindustrie zich aangesloten. Zo vinden we de Nutri-Score op de verpakkingen van o.a. Nestlé, Hak en McCain.

De Nutri-Score is cruciaal voor de gezondheid van de Belgen

We roepen alle spelers in de voedingssector, fabrikanten en distributeurs, op om zich ertoe te verbinden om de Nutri-Score te gebruiken op al hun verpakkingen. Daarom vormden we een coalitie met zo'n veertig andere partners en vragen we de Europese Unie om van de Nutri-Score het enige verplichte voedingsetiket op de voorkant van de verpakking te maken.

Een verplichte Nutri-Score op voedingsproducten is cruciaal voor de Belgische volksgezondheid, zeker gezien het groeiende probleem van overgewicht en obesitas bij zowel volwassenen als kinderen. Het zijn immers belangrijke risicofactoren voor diabetes type 2, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten, en brengen kosten met zich mee voor de maatschappij.

Ter herinnering: 49 % van de Belgen heeft overgewicht, waarvan 18 % obesitas. Eén kind op de vijf heeft overgewicht, waarvan 4 % aan.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. 

Aanbevolen voor jou