Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Nutri-Score: hulpmiddel voor gezondere winkelkar

18 september 2020
nutri-score

Wie probeert te letten op wat er op zijn bord komt en dus wat in zijn winkelkar belandt, kent het wel… Je weg vinden in de supermarkt is geen kinderspel! Dit zal voortaan makkelijker zijn met de Nutri-Score die op de verpakkingen zal prijken. Zo kun je gezondere producten kiezen in één oogopslag.

Nutri-wat?

Een goede evolutie voor de Nutri-Score die officieel intrede doet in het Belgische landschap dankzij een koninklijk besluit dat het wettelijk kader bepaalt. De Nutri-Score die in augustus 2018 werd ingevoerd in België en in 2016 in Frankrijk, heeft als doel om op een eenvoudige manier de voedingswaarde te tonen van een voedingsproduct. Een van onze hoofdmissies is om aan de consumenten alle tools te bieden waarmee ze de allerbeste keuzes kunnen maken. Het is dan ook om die reden dat we dit scoresysteem van meet af aan hebben gesteund en dat we verheugd zijn over deze evolutie.

Vijf letters en vijf kleuren

De Nutri-Score wordt weergegeven aan de hand van vijf letters, gaande van A (beste score), over B, C en D naar E (slechtste score), en vijf kleuren, met zoals aan het stoplicht groen en rood als de twee extremen. Heel intuïtief dus. De score die van toepassing is, springt in het oog door de grootte van de letter en de gehighlighte kleurzone.

Je kunt de Nutri-Score terugvinden op alle verwerkte voedingswaren en op (non-alcoholische) dranken. De behaalde letter en kleur hangen af van de samenstelling van het product. 

Nutri-Score van A tot ... Z

De Nutri-Score houdt rekening met zowel gunstige parameters (vezels, eiwitten, fruit en noten) als te beperken parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout) en zo komt men tot een algemene beoordeling van de voedingswaarde van een voedingsproduct.

De oorspronkelijke algoritme achter de berekening werd in 2005 ontwikkeld door een groep wetenschappers van Oxford. Ze werd in een latere fase aangepast door de Haut Conseil de Santé Publique français. 

In september 2016 werd ze in Frankrijk opgenomen in een grootschalig onderzoek naar koopgedrag en daaruit bleek dat ze efficiënter is dan andere systemen met een vereenvoudigd etiket. 

Onze strijd voor gezondere voeding

In onze strijd tegen ongezonde voeding, hebben we de invoering van dit systeem aangemoedigd voor de Belgische consument. Minister De Block volgt onze overtuiging en nodigt voedingsproducenten en -distributeurs uit om – geheel vrijblijvend –  de score op hun producten weer te geven. Sedertdien duikt het label op bij ons en kun je het op een heel aantal producten terugvinden.

Op 1 april werd een Koninklijk Besluit gepubliceerd om het wettelijk kader van de Nutri-Score af te bakenen: een nieuwe belangrijke stap. In dat kader heeft de FOD Volksgezondheid informatie over de Nutri-Score ter beschikking gesteld op haar website. Naast gedetailleerde informatie vind je er ook een twee video's en brochure die je kunt downloaden.

Delhaize en Intermarché waren de eerste supermarktketens die dit systeem invoerden en Colruyt en Carrefour volgden kort daarna. Intussen sprongen ook de voedingsbedrijven op de Nutri-Score-kar. Zo prijkt de Nutri-Score op verpakkingen van onder andere Danone, Alpro, Nestlé, Hak & McCain. 

Wij moedigen alle spelers uit de voedingssector, fabrikanten en distributeurs, aan om op zo kort mogelijke termijn de Nutri-Score aan te brengen op de verpakking van al hun producten. Samen met ongeveer 40 andere partners vormden we een coalitie die de Europese Unie vraagt om van Nutri-Score een verplicht, geharmoniseerd voedingswaardelabel te maken dat op de voorkant van de verpakking staat. 

Nutri-Score in onze koopwijzers

Wij hebben niet gewacht op de minister om het systeem reeds zelf te gebruiken. Tijdens onze laatste test hebben we de Nutri-Score bepaald voor melkdesserts en hun plantaardige alternatieven

Naar de koopwijzer melkdesserts

 Ook in onze koopwijzer ontbijtgranen vind je de Nutri-Score terug.

Naar onze koopwijzer ontbijtgranen

We hebben hetzelfde toegepast op onze test met tussendoortjes. Het zal je niet verbazen dat niet minder dan 9 op 10 kindersnacks een slechte Nutri-Score behalen (D of E)!Als de Nutri-Score wordt vermeld op voedingsproducten, ook op de talloze snacks voor kinderen, kan het label fungeren als tegenwicht tegen de vele verpakkingen met figuurtjes die consumenten lokken naar producten met een eerder negatieve voedingswaarde!

Naar de koopwijzer tussendoortjes

Gearomatiseerd water, bruisende dranken, vruchtensappen of melk: wat geef jij je kindjes mee om voldoende te drinken gedurende een lange schooldag? Wij hebben 474 schooldrankjes in flesjes en brik geanalyseerd.

Naar onze koopwijzer schooldrankjes

Vegetarische spreads worden steeds populairder. Voor zo'n 60 boterhamsalades berekenden wij de Nutri-Score.

Naar de koopwijzer veggiespreads

* Nutri-Score is een gedeponeerd merk dat ontwikkeld werd en gesteund wordt door de Franse volksgezondheid en de Franse overheid.