Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Nutri-Score: hulpmiddel voor gezondere winkelkar

28 september 2018

28 september 2018
Wie probeert te letten op wat er op zijn bord komt en dus wat in zijn winkelkar belandt, kent het wel… Je weg vinden in de supermarkt is geen kinderspel! Dit zal voortaan makkelijker zijn met de Nutri-Score die op de verpakkingen zal prijken. Zo kun je gezondere producten kiezen in één oogopslag.

Nutri-wat?

De Nutri-Score die in augustus 2018 werd ingevoerd in België en in 2016 in Frankrijk, heeft als doel om op een eenvoudige manier de voedingswaarde te tonen van een voedingsproduct. Een van onze hoofdmissies is om aan de consumenten alle tools te bieden waarmee ze de allerbeste keuzes kunnen maken. Het is dan ook om die reden dat we dit scoresysteem van bij het begin steunen.

Vijf letters en vijf kleuren

De Nutri-Score wordt weergegeven aan de hand van vijf letters, gaande van A (beste score), over B, C en D naar E (slechtste score), en vijf kleuren, met zoals aan het stoplicht groen en rood als de twee extremen. Heel intuïtief dus. De score die van toepassing is, springt in het oog door de grootte van de letter en de gehighlighte kleurzone.

Je kunt de Nutri-Score terugvinden op alle verwerkte voedingswaren en op (non-alcoholische) dranken. De behaalde letter en kleur hangen af van de samenstelling van het product. 

Nutri-Score van A tot ... Z

De Nutri-Score houdt rekening met zowel gunstige parameters (vezels, eiwitten, fruit en noten) als te beperken parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout) en zo komt men tot een algemene beoordeling van de voedingswaarde van een voedingsproduct.

De oorspronkelijke algoritme achter de berekening werd in 2005 ontwikkeld door een groep wetenschappers van Oxford. Ze werd in een latere fase aangepast door de Haut Conseil de Santé Publique français. 

In september 2016 werd ze in Frankrijk opgenomen in een grootschalig onderzoek naar koopgedrag en daaruit bleek dat ze efficiënter is dan andere systemen met een vereenvoudigd etiket.

Onze strijd voor gezondere voeding

In onze strijd tegen ongezonde voeding, hebben we de invoering van dit systeem aangemoedigd voor de Belgische consument. Minister De Block volgt onze overtuiging en nodigt voedingsproducenten en -distributeurs uit om – geheel vrijblijvend –  de score op hun producten weer te geven.

Delhaize en Intermarché waren de eerste supermarktketens die dit systeem invoerden en Colruyt en Carrefour volgenden kort daarna. Volgens ons moet de Nutri-Score als enige systeem verplicht worden voor alle producten.

Nutri-Score in onze koopwijzers

Wij hebben echter niet gewacht op de minister om het systeem reeds zelf te gebruiken. Zo vind je de Nutri-Score al terug in onze koopwijzer ontbijtgranen.

Naar onze koopwijzer ontbijtgranen

We hebben hetzelfde toegepast op onze test met tussendoortjes. Het zal je niet verbazen dat niet minder dan 9 op 10 kindersnacks een slechte Nutri-Score behalen (D of E)!

Naar de koopwijzer tussendoortjes

Als de Nutri-Score wordt verplicht op alle voedingsproducten, ook op de talloze snacks voor kinderen, kan het label fungeren als tegenwicht tegen de vele verpakkingen met figuurtjes die consumenten lokken naar producten met een eerder negatieve voedingswaarde!

* Nutri-Score is een gedeponeerd merk dat ontwikkeld werd en gesteund wordt door de Franse volksgezondheid en de Franse overheid.