Dossier

Nutri-Score: hulpmiddel voor gezondere winkelkar

18 september 2020
nutri-score

Wie probeert te letten op wat er op zijn bord komt en dus wat in zijn winkelkar belandt, kent het wel… Je weg vinden in de supermarkt is geen kinderspel! Dit zal voortaan makkelijker zijn met de Nutri-Score die op de verpakkingen zal prijken. Zo kun je gezondere producten kiezen in één oogopslag.

Nutri-wat?

Een goede evolutie voor de Nutri-Score die officieel intrede doet in het Belgische landschap dankzij een koninklijk besluit dat het wettelijk kader bepaalt. De Nutri-Score die in augustus 2018 werd ingevoerd in België en in 2016 in Frankrijk, heeft als doel om op een eenvoudige manier de voedingswaarde te tonen van een voedingsproduct. Een van onze hoofdmissies is om aan de consumenten alle tools te bieden waarmee ze de allerbeste keuzes kunnen maken. Het is dan ook om die reden dat we dit scoresysteem van meet af aan hebben gesteund en dat we verheugd zijn over deze evolutie.

Vijf letters en vijf kleuren

Deze score wordt weergegeven door de combinatie van een letter (van A naar E) en een kleur (van donkergroen naar rood). Donkergroen komt overeen met de beste voedingswaarde (te verkiezen), rood met de slechtste voedingswaarde (te beperken). Heel intuïtief dus. De score die van toepassing is, springt in het oog door de grootte van de letter en de gehighlighte kleurzone.

Je kunt de Nutri-Score terugvinden op alle verwerkte voedingswaren en op (non-alcoholische) dranken. De behaalde letter en kleur hangen af van de samenstelling van het product. 

De Nutri-Score houdt rekening met zowel gunstige parameters (vezels, eiwitten, fruit en noten) als te beperken parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout) en zo komt men tot een algemene beoordeling van de voedingswaarde van een voedingsproduct.

Ontwikkeling en nut van Nutri-Score

Het oorspronkelijke algoritme achter de berekening werd in 2005 ontwikkeld door een groep wetenschappers van Oxford. Ze werd in een latere fase aangepast door de Haut Conseil de Santé Publique français. 

 

Verscheidene studies toonden reeds het nut aan van de Nutri-Score. Zo bleek onder meer dat de aanwezigheid van dit label een directe invloed heeft op je koop- én eetgedrag. Men koos systematisch voor een kleinere portie van een ongezond product wanneer het Nutri-Score-label aanwezig was. Ook werd er in grootschalige studie bij 12 000 consumenten uit 12 verschillende landen (verspreid over Europa, Amerika, Azië en Australië) gepeild naar hun interpretatie van vijf verschillende labels, waaronder de referentie-inname en het “verkeerslicht”. De deelnemers kregen enkele producten te zien en moesten op basis van de aanwezigheid van een van de labels een oordeel vellen over de voedingswaarde van het product in kwestie. Met de Nutri-Score werd die voedingswaarde beduidend vaker correct ingeschat.

Onze strijd voor gezondere voeding

In onze strijd tegen ongezonde voeding, hebben we de invoering van dit systeem aangemoedigd voor de Belgische consument. Minister De Block volgt onze overtuiging en nodigt voedingsproducenten en -distributeurs uit om – geheel vrijblijvend –  de score op hun producten weer te geven. Sedertdien duikt het label op bij ons en kun je het op een heel aantal producten terugvinden.

Op 1 april werd een Koninklijk Besluit gepubliceerd om het wettelijk kader van de Nutri-Score af te bakenen: een nieuwe belangrijke stap. In dat kader heeft de FOD Volksgezondheid informatie over de Nutri-Score ter beschikking gesteld op haar website. Naast gedetailleerde informatie vind je er ook een twee video's en brochure die je kunt downloaden.

Delhaize en Intermarché waren de eerste supermarktketens die dit systeem invoerden en Colruyt en Carrefour volgden kort daarna. Intussen sprongen ook de voedingsbedrijven op de Nutri-Score-kar. Zo prijkt de Nutri-Score op verpakkingen van onder andere Danone, Alpro, Nestlé, Hak & McCain. 

Wij moedigen alle spelers uit de voedingssector, fabrikanten en distributeurs, aan om op zo kort mogelijke termijn de Nutri-Score aan te brengen op de verpakking van al hun producten. Samen met ongeveer 40 andere partners vormden we een coalitie die de Europese Unie vraagt om van Nutri-Score een verplicht, geharmoniseerd voedingswaardelabel te maken dat op de voorkant van de verpakking staat.  

* Nutri-Score is een gedeponeerd merk dat ontwikkeld werd en gesteund wordt door de Franse volksgezondheid en de Franse overheid.