Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Nutri-Score: hulpmiddel voor gezondere winkelkar

31 augustus 2018

31 augustus 2018
Wie probeert te letten op wat er op hun bord komt en dus wat in hun winkelkar belandt, kent het wel… Je weg vinden in de supermarkt is geen kinderspel! Dit zal voortaan makkelijker zijn met de Nutri-Score die op de verpakkingen zal prijken. Zo kun je gezondere producten kiezen in één oogopslag.

Vijf letters en vijf kleuren

De Nutri-Score, die in 2016 als officiële voedingswaardeschaal werd ingevoerd in Frankrijk, wordt weergegeven aan de hand van vijf letters, gaande van A (beste score), over B, C en D naar E (slechtste score), en vijf kleuren, met zoals aan het stoplicht groen en rood als de twee extremen.

Heel intuïtief dus. De score die van toepassing is, springt in het oog door de grootte van de letter en de gehighlighte kleurzone.

Nutri-Score van A tot ... Z

De Nutri-Score houdt rekening met zowel positieve parameters (vezels, eiwitten, fruit en noten) als negatieve parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout) en zo komt men tot een algemene beoordeling van de voedingswaarde.

De oorspronkelijke algoritme achter de berekening werd in 2005 ontwikkeld door een groep wetenschappers van Oxford. Ze werd in een latere fase aangepast door de Haut Conseil de Santé Publique français. 

In september 2016 werd ze in Frankrijk opgenomen in een grootschalig onderzoek naar koopgedrag en daaruit bleek dat ze efficiënter is dan andere systemen. Toch wordt ze door sommigen - mensen uit de sector bijvoorbeeld - als simpel en stigmatiserend bestempeld doordat ze voeding in goed en slecht onderverdeelt.

Onze strijd voor gezondere voeding

In onze strijd tegen ongezonde voeding, hebben we geijverd voor de invoering van dit systeem voor de Belgische consument. Minister De Block volgt onze overtuiging en nodigt voedingsproducenten en -distributeurs uit om – geheel vrijblijvend –  de score op hun producten weer te geven.

Voorlopig hebben enkel Delhaize en Intermarché het systeem uitgerold voor enkele producten. Colruyt en Carrefour beloven te volgen. Volgens ons moet de Nutri-Score als enige systeem verplicht worden voor alle producten. Wij zullen uiteraard de toepassing ervan opvolgen zodat het systeem in de beste omstandigheden kan uitbreiden.

Wij hebben echter niet gewacht op de minister om het systeem reeds zelf te gebruiken. Zo vind je de Nutri-Score al terug in onze koopwijzer ontbijtgranen.

Naar onze koopwijzer ontbijtgranen


Afdrukken Versturen via e-mail