Geen speciale wasproducten nodig, zo verzorg je je intieme zone

Wat is intieme hygiëne, en wat heb je ervoor nodig?
Intieme hygiëne is het schoon houden van je intieme delen. Soms wordt ook de term ‘vaginale hygiëne’ gebruikt, maar eigenlijk is dat geen correcte term. Je moet immers enkel je vulva (buitenkant) wassen en niet je vagina zelf (binnenkant). Wij vertellen je wat je intieme zone nodig heeft, en wat niet.
Geurtjes zijn normaal
Hoewel het perfect normaal is dat de vrouwelijke intieme zone een (licht zurig) geurtje heeft, zijn heel wat dames hierover zelfbewust en soms zelfs beschaamd. Daardoor durven ze wel eens overdrijven in hun intieme hygiëne door te vaak of te agressief te wassen, wat net problemen kan veroorzaken.
Hoe vaak moet je je vagina wassen?
Het antwoord is simpel: nooit. De vagina, dus het inwendige deel van de vrouwelijke geslachtorganen, is volledig zelfreinigend. Ze bevat van nature allerhande micro-organismen, de zogenaamde "vaginale flora", die een zure omgeving (pH 3,5-4,5) creëren en de vagina zo beschermen tegen potentieel schadelijke invloeden van buitenaf.
Witverlies, de vaginale afscheiding die heel wat vrouwen als storend ervaren, speelt daar net een belangrijke rol bij. Dit vocht helpt immers om dode cellen en micro-organismen uit de vagina af te voeren. Het is dus een teken van gezondheid, dat de vagina zichzelf reinigt.
Je hoeft je vagina dus niet te wassen, spoelen, scrubben of stomen, integendeel. Je kunt daarmee juist de natuurlijke balans verstoren, waardoor potentieel schadelijke micro-organismen gaan woekeren en problemen kunnen veroorzaken.
Vaginale douches zijn mogelijk gevaarlijk
Er zijn zelfs aanwijzingen − zij het uit niet erg overtuigende studies − dat vaginaal douchen kan leiden tot ernstige problemen, zoals ontstekingen van het bekken of het baarmoederslijmvlies, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, enz. Ze zouden ook het risico op bacteriële infecties van de vagina en soa's verhogen.
Eerste hulp bij vaginale infecties
Waarom is intieme hygiëne belangrijk?
De vulva, de buitenkant van de vrouwelijke geslachtsdelen, was je daarentegen beter wél. In tegenstelling tot de vagina zijn de buitenste delen van je geslachtsorganen niet zelfreinigend.
Was (de buitenkant) dagelijks met lauw water
Tussen de schaamlippen en in de huidplooien kunnen vuil en oude lichaamssappen (bv. urine, zweet, sperma, menstruatiebloed) ophopen, wat irritatie of vieze geurtjes kan veroorzaken.
Was daarom de buitenste en binnenste schaamlippen, de venusheuvel, de clitoris, het plasgaatje en de opening van de vagina één keer per dag met lauw water. Dep de huid nadien droog met een handdoek en wrijf niet te hard, zodat je de gevoelige huid in die regio niet irriteert.
Waarom je je intieme zone beter niet wast met zeep
Bijna de helft van de bevraagde vrouwen wast zich down under met dezelfde douchegel of zeep die ze voor de rest van het lichaam gebruiken. Nochtans overdrijf je er liever niet mee en laat je ze beter volledig achterwege bij het wassen van je geslachtsdelen. Daarvoor zijn er twee redenen.
Eerst en vooral kunnen zepen geur- en kleurstoffen bevatten. Aangezien je huid op die plek van je lichaam iets gevoeliger is, zou er sneller irritatie kunnen ontstaan. Anderzijds kan zeep ook het natuurlijke beschermlaagje van je huid aantasten.
Zeep haalt je natuurlijke beschermlaag weg
Zeep weekt wel het vuil los, maar maakt daarbij geen onderscheid tussen echt vuil en de natuurlijke talglaag op je huid. Die laag is echter essentieel: ze houdt je huid soepel en beschermt ze tegen uitdroging. Bovendien biedt ze samen met je zweet, dode huidcellen en natuurlijke flora van je huid bescherming tegen vreemde ziekteverwekkers.
Was je jezelf daar met zeep of douchegel, dan verwijder je (een deel van) dat laagje. Dat kan leiden tot uitdroging, irritatie, jeuk en op termijn - als je ook nog eens gaat krabben - wondjes. Dit geldt trouwens ook voor de huid op andere plaatsen van ons lichaam, maar des te meer in de buurt slijmvliezen zoals de vagina.
Ook te lang of te vaak wassen met heet water kan leiden tot een te droge huid. Eén keer per dag wassen is genoeg, en enkel met lauw water.
Drie misvattingen en mythes
1. Een vagina moet naar bloemetjes ruiken
Ongeveer één op de drie gebruiksters van intieme wasproducten geeft aan zich er properder door te voelen, en meent dat zulke producten helpen tegen onfrisse geurtjes. Maar waarom zou onze intieme zone überhaupt naar bloemen moeten ruiken?
Vaginale afscheiding is perfect normaal en kan nu eenmaal een licht zurig geurtje hebben. Een vagina ruikt naar... vagina. In tegenstelling tot wat reclamemannen ons willen doen geloven, is dat niets wat verdoezeld moet worden of waar je je over hoeft te schamen.
Zolang je vaginale afscheiding niet afwijkt qua kleur, geur of textuur van wat voor jou gebruikelijk is, hoef je je geen zorgen te maken.
2. Je intieme zone heeft speciale (was)producten nodig
Een opgeblazen (en vooral) leeg verkooppraatje. Producenten van zulke wasproducten creëren een onnodige behoefte bij vrouwen door in te spelen op hun schaamte voor geurtjes en hun angst voor vaginale infecties.
Dat intieme wasproducten beter zouden zijn dan water alleen, daar is immers totaal geen bewijs voor. Sterker zelfs, het is simpelweg niet getest!
Wij doorprikken de vele claims van intieme wasproducten
Wil je toch zulke producten gebruiken om je frisser of zelfzekerder te voelen, gebruik ze dan met mate en enkel aan de buitenkant.
3. Je moet ook de binnenkant wassen
Eén op de acht vrouwen reinigt ook binnenin, en dat is helemaal niet nodig. Je vagina moet niet gewassen, gespoeld of gestoomd worden. Meer nog, je riskeert er, net als met zeep, je interne flora mee te verstoren.
Gelukkig beperken de meeste producenten van producten voor intieme hygiëne zich in ons land tegenwoordig tot producten voor uitwendig gebruik. Gebruik zulke wasproducten of doekjes dan ook nooit inwendig, en vermijd vaginale douches, die doen meer kwaad dan goed.