Dossier

Pijn bestrijden tijdens en na je bevalling

27 juni 2022

De eerste ontmoeting met je baby is een moment om te koesteren. De uren vooraf en de eerste dagen erna doorgaans minder. Hoe kan je zelf de pijn wat verlichten?

Inleiding

In de verloskwartieren lijkt er zich de laatste jaren een tendens af te spelen om alsmaar sneller over te gaan tot medische interventies bij bevallingen: weeënopwekkers, ruggenprik, monitoring ... Een evolutie waar toch met een kritische blik naar moet worden gekeken. Want de vraagt blijft uiteraard of zo'n interventie de gezondheid van mama en kind wel ten goede komt? Of lokt ze soms net een nieuwe medische interventie uit? Is er altijd voldoende bekeken of het ook zonder een medische tussenkomst kan? En wegen de voordelen ervan wel op tegen de nadelen? Het zijn vragen waar bij iedere medische interventie grondig over moet over worden nagedacht.

Wij doken samen met Jorien Laermans van non-profitorganisatie Cochrane First Aid in enkele Cochrane literatuurstudies. We geven jou op basis daarvan in dit dossier een overzicht van welke eenvoudige doe-het-zelf-technieken je al dan niet kunnen helpen om de pijn tijdens en kort na je bevalling te verlichten.

Hoe verlicht ik de pijn tijdens de bevalling?

Helpt het om tijdens de arbeid een bad te nemen? En wat doen yoga, relaxatie en massage met je pijnbeleving?  We zetten het voor jou op een rijtje.

Hoe verlicht ik de pijn kort na de bevalling?

Na de bevalling krijgen heel wat vrouwen last van perineale pijn of naweeën. Helpen ontstekingsremmers om die pijn te verlichten? En wat is het effect van coldpacks? Wij zochten het uit.