Spinazie

wanneer spinazie in seizoen eten?

Voordelen Ijzer, kalium, vitame E, foliumzuur en antioxidanten

Hoe kiezen Mooi groen en stevig

Hoe bewaren In een plastic zak in de koelkast

Spinazie is een bladgewas uit de familie van de ganzenvoetachtigen, waartoe ook rode biet en warmoes behoren. Spinazie is gemakkelijk zelf te kweken, vooral in de lente en in de herfst.  

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 15 kcal
63 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0,3 g
0,1 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
0,6 g
0,4 g
Eiwitten 2,5 g
Vezels 2 g
Zetmeel 0 g
Zout 0 g
Water 94 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 120 mg 
Folaat 70 µg
Fosfor              55 mg
IJzer 4,1 mg
Jodium 0 µg
Kalium 650 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
45 mg
Natrium 65 mg
Selenium µg
Vitamine A 0,8 µg
Vitamine B1 0,11 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,02 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 52 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 2 mg
Vitamine K 480 µg
Zink 0,5 mg

Wat zijn de voordelen van spinazie?

Naast ijzer bevat spinazie veel kalium, vitamine E en antioxidanten

Hoe spinazie kiezen?

De blaadjes van spinazie moeten er vers en groen uitzien, en stevig en krokant aanvoelen. 

Hoe spinazie bewaren?

Spinazie blijft niet lang vers. Gebruik hem daarom zo snel mogelijk. In een plastic zak met gaatjes blijft spinazie een paar dagen goed in de koelkast.

Je kunt spinazie ook invriezen, maar dan moet je hem eerst twee tot drie minuten blancheren in kokend water en vervolgens laten schrikken in ijswater. 

Hoe spinazie klaarmaken?

Was verse spinazie grondig om alle zand en vuil weg te spoelen. Jonge blaadjes kunnen rauw worden gegeten zoals sla. Bij grotere spinaziebladeren haal je eerst de dikke nerven weg. Hak de bladeren in grove stukken en wok of stoof ze in een beetje olie.

Vroeger mocht je spinazie niet opnieuw opwarmen omwille van de vorming van nitriet. Dit is echter niet zo. Als je de restjes snel laat afkoelen, mag je spinazie gerust een tweede keer opwarmen.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen