Spinazie

Voordelen Ijzer, kalium, vitame E, foliumzuur en antioxidanten
Hoe kiezen Mooi groen en stevig
Hoe bewaren In een plastic zak in de koelkast
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 15 kcal 63 kJ |
Vetten
|
0,3 g 0,1 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
0,6 g 0,4 g |
Eiwitten | 2,5 g |
Vezels | 2 g |
Zetmeel | 0 g |
Zout | 0 g |
Water | 94 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 120 mg |
Folaat | 70 µg |
Fosfor | 55 mg |
IJzer | 4,1 mg |
Jodium | 0 µg |
Kalium | 650 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
45 mg |
Natrium | 65 mg |
Selenium | 1 µg |
Vitamine A | 0,8 µg |
Vitamine B1 | 0,11 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,02 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 52 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 2 mg |
Vitamine K | 480 µg |
Zink | 0,5 mg |
Wat zijn de voordelen van spinazie?
Naast ijzer bevat spinazie veel kalium, vitamine E en antioxidanten.
Hoe spinazie kiezen?
De blaadjes van spinazie moeten er vers en groen uitzien, en stevig en krokant aanvoelen.Hoe spinazie bewaren?
Spinazie blijft niet lang vers. Gebruik hem daarom zo snel mogelijk. In een plastic zak met gaatjes blijft spinazie een paar dagen goed in de koelkast.
Je kunt spinazie ook invriezen, maar dan moet je hem eerst twee tot drie minuten blancheren in kokend water en vervolgens laten schrikken in ijswater.
Hoe spinazie klaarmaken?
Was verse spinazie grondig om alle zand en vuil weg te spoelen. Jonge blaadjes kunnen rauw worden gegeten zoals sla. Bij grotere spinaziebladeren haal je eerst de dikke nerven weg. Hak de bladeren in grove stukken en wok of stoof ze in een beetje olie.
Vroeger mocht je spinazie niet opnieuw opwarmen omwille van de vorming van nitriet. Dit is echter niet zo. Als je de restjes snel laat afkoelen, mag je spinazie gerust een tweede keer opwarmen.