Dossier

Verleng de levensduur van je stofzuiger

14 februari 2017
Laat uw stofzuiger langer meegaan

Hoe kunt ervoor zorgen dat je stofzuiger even goed blijft presteren en zo lang mogelijk meegaat? Daarvoor moet je hem eenvoudigweg zo goed mogelijk gebruiken, schoonmaken en onderhouden.

10 tips om de levensduur van je stofzuiger te verlengen

 1. Lees aandachtig de handleiding, waarin je specifieke instructies vindt voor de reiniging en het onderhoud van je toestel.
 2. Neem voor het stofzuigen alle rondslingerende voorwerpen van de grond, zoals speeltjes of muntstukken. Die kunnen de buis immers verstoppen.
 3. Zuig geen bouwstof op. Gebruik je goede stofzuiger niet voor bouwstof. Dit is vaak zo fijn dat de filters verstopt raken en de motor kapot kan gaan. Gebruik een alleszuiger of een oude stofzuiger die kapot mag gaan. Je kunt bouwstof ook met stoffer en blik verwijderen en vervolgens dweilen.
 4. Zuig geen vloeistof op. Gewone sledestofzuigers zijn niet gemaakt voor het opzuigen van vloeistoffen. Filters raken daardoor verstopt en de motor kan kapot gaan.
 5. Pas op voor grof afval. Gebruik de goede stofzuigermond liever niet voor garage- of schuurvloeren. Er kunnen steentjes en dergelijke in de borstelharen blijven hangen waardoor je een goede vloer kunt beschadigen. En door scherpe voorwerpen kan de stofzak scheuren. Daarnaast zal de zuigmond ook veel sneller verslijten als je stofzuigt op ruwe vloeren zoals misschien in je garage.
 6. Ga voorzichtig te werk met de stofzuigerslang. Zorg dat er geen knik in de stofzuigerslang komt. Koppel de slang eventueel los als je de stofzuiger opbergt. Trek nooit aan het snoer om de stekker uit het stopcontact te trekken. En laat het snoer niet automatisch oprollen als het in de war is of vastzit.
 7. Kijk geregeld na hoe vol de stofzuigerzak zit. Wacht niet tot die boordevol zit om hem te vervangen. Een zak hergebruiken is geen goed idee: vaak zijn de poriën dan verstopt, waardoor de lucht niet kan circuleren en de motor oververhit kan raken.

 8. Neem nu en dan de zuigmond af en kijk of er geen voorwerpen in de stofzuigerbuis vastzitten en of die niet aan een reiniging toe is. Wees extra voorzichtig met scherpe voorwerpen die door de slang kunnen prikken. De slang kan ook beschadigen wanneer er vaak een knik in komt.
 9. Verwijder haren en stof van de borstel met behulp van de stofzuigerbuis.Sommige mondstukken kun je openschroeven om ze beter leeg te halen. Vastgedraaide haren kun je doorknippen en verwijderen.

 10. Afhankelijk van het model moet je de filters regelmatig schoonmaken of vervangen, zowel die van de motor als die van de uitlaat. Als die verzadigd zijn, zorgen ze voor een zware belasting van de motor. Laat een afgespoelde filter eerst goed drogen. Plaats de filters juist terug, want als ze niet aansluiten op de binnenwand, kan er alsnog ongefilterde lucht langs. 11. Merk je dat je stofzuiger anders klinkt of minder goed werkt, dan is het wellicht tijd voor een reinigings- en onderhoudsbeurt.