Radijs

wanneer radijs in seizoen eten?

Voordelen Vezels, vitamine C en veel mineralen

Hoe kiezen Stevige radijsjes

Hoe bewaren In een gesloten plastic zak met gaatjes in de groentenlade van de koelkast

De radijs is een kool, en is verwant aan de mosterdplanten, vandaar zijn pittige smaak. Radijsjes bestaan in verschillende kleuren, van rood-wit tot roze, paars en zelfs zwart.

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 22 kcal
94 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
4 g
3 g
Eiwitten 1 g
Vezels 1,2 g
Zetmeel 1 g
Zout 0,06 g
Water 95 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 30 mg 
Folaat 38 µg
Fosfor              30 mg
IJzer 2 mg
Jodium 1 µg
Kalium 250 mg
Koper 0 mg
Magnesium
5 mg
Natrium 25 mg
Selenium µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine B6 0,08 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 20 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0 mg
Vitamine K 1,3 µg
Zink 0,2 mg

Wat zijn de voordelen van radijs?

Radijsjes zijn rijk aan vezels en een goede bron van vitamine C en veel mineralen zoals kalium, calcium, natrium en fosfor.

Hoe radijs kiezen?

Koop radijsjes die heel stevig aanvoelen, met fris uitziend loof.

Hoe radijs bewaren?

Verse radijsjes blijven niet lang goed. Snij het loof weg en bewaar de knolletjes in een plastic zak met gaatjes.

Slappe of zachte radijzen kunnen terug opkikkeren in ijskoud water.

Hoe radijs klaarmaken?

Je kunt radijs rauw eten, maar ook gestoofd en gekookt zijn de knolletjes lekker. Door radijs te verhitten, verdwijnt de pikante smaak en wordt de groente iets zoeter.

Ook het loof van radijsjes is eetbaar. Was het loof goed en verwijder eventuele gele bladeren. Verwerk vervolgens in soep of pesto. 


Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen