Radijs

Voordelen Vezels, vitamine C en veel mineralen
Hoe kiezen Stevige radijsjes
Hoe bewaren In een gesloten plastic zak met gaatjes in de groentenlade van de koelkast
De radijs is een kool, en is verwant aan de mosterdplanten, vandaar zijn pittige smaak. Radijsjes bestaan in verschillende kleuren, van rood-wit tot roze, paars en zelfs zwart.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 22 kcal 94 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
4 g 3 g |
Eiwitten | 1 g |
Vezels | 1,2 g |
Zetmeel | 1 g |
Zout | 0,06 g |
Water | 95 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 30 mg |
Folaat | 38 µg |
Fosfor | 30 mg |
IJzer | 2 mg |
Jodium | 1 µg |
Kalium | 250 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
5 mg |
Natrium | 25 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 1 µg |
Vitamine B1 | 0,05 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,08 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 20 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0 mg |
Vitamine K | 1,3 µg |
Zink | 0,2 mg |
Wat zijn de voordelen van radijs?
Radijsjes zijn rijk aan vezels en een goede bron van vitamine C en veel mineralen zoals kalium, calcium, natrium en fosfor.
Hoe radijs kiezen?
Koop radijsjes die heel stevig aanvoelen, met fris uitziend loof.
Hoe radijs bewaren?
Verse radijsjes blijven niet lang goed. Snij het loof weg en bewaar de knolletjes in een plastic zak met gaatjes.
Slappe of zachte radijzen kunnen terug opkikkeren in ijskoud water.
Hoe radijs klaarmaken?
Je kunt radijs rauw eten, maar ook gestoofd en gekookt zijn de knolletjes lekker. Door radijs te verhitten, verdwijnt de pikante smaak en wordt de groente iets zoeter.
Ook het loof van radijsjes is eetbaar. Was het loof goed en verwijder eventuele gele bladeren. Verwerk vervolgens in soep of pesto.