Lente-ui

Voordelen Antioxidanten en vitamine K
Hoe kiezen Diepgroen en gaaf
Hoe bewaren Koel en donker, maar niet te koud
Net als prei, knoflook en bieslook behoort lente-ui tot de uienfamilie. Lente-uitjes zijn in feite gele uien die vroegtijdig worden geoogst, voor ze uitgroeien tot normaal formaat.
Lente-ui heeft een zachte, eerder zoete smaak die doet denken aan prei.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 24 kcal 102 kJ |
Vetten
|
0,2 g 0,05 g 0,01 g 0,13 g |
Koolhydraten
|
3,5 g 2,9 g |
Eiwitten | 1,2 g |
Vezels | 2,6 g |
Zetmeel | 0,6 g |
Zout | 0,01 g |
Water | 92 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 72 mg |
Folaat | 64 µg |
Fosfor | 28 mg |
IJzer | 0,6 mg |
Jodium | 2,05 µg |
Kalium | 206 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
20 mg |
Natrium | 4 mg |
Selenium | 0,6 µg |
Vitamine A | 49 µg |
Vitamine B1 | 0,1 mg |
Vitamine B2 | 0,1 mg |
Vitamine B6 | 0,1 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 2 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,4 mg |
Wat zijn de voordelen van lente-ui?
Lente-ui bevat veel antioxidanten en vitamine K.
Hoe lente-ui kiezen?
De stengels van lente-ui moeten een diepgroene kleur hebben en volledig gaaf zijn.
Hoe lente-ui bewaren?
Bewaar lente-uitjes koel, donker en droog, maar niet te koud.
Hoe lente-ui klaarmaken?
Lente-ui, soms ook wel bosui genoemd, is lekker rauw. Snij in ringetjes en voeg toe aan salades, rauwkost of soepen. Je kunt ze echter ook stoven of wokken, bijvoorbeeld in Aziatische gerechten.