Lente-ui

wanneer lente ui in seizoen eten?

Voordelen Antioxidanten en vitamine K

Hoe kiezen Diepgroen en gaaf

Hoe bewaren Koel en donker, maar niet te koud

Net als prei, knoflook en bieslook behoort lente-ui tot de uienfamilie. Lente-uitjes zijn in feite gele uien die vroegtijdig worden geoogst, voor ze uitgroeien tot normaal formaat.

Lente-ui heeft een zachte, eerder zoete smaak die doet denken aan prei.

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 24 kcal
102 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0,2 g
0,05 g
0,01 g
0,13 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
3,5 g
2,9 g
Eiwitten 1,2 g
Vezels 2,6 g
Zetmeel 0,6 g
Zout 0,01 g
Water 92 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 72 mg 
Folaat 64 µg
Fosfor              28 mg
IJzer 0,6 mg
Jodium 2,05 µg
Kalium 206 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
20 mg
Natrium 4 mg
Selenium 0,6 µg
Vitamine A 49 µg
Vitamine B1 0,1 mg
Vitamine B2 0,1 mg
Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 2 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0 mg
Vitamine K µg
Zink 0,4 mg

Wat zijn de voordelen van lente-ui?

Lente-ui bevat veel antioxidanten en vitamine K.

Hoe lente-ui kiezen?

De stengels van lente-ui moeten een diepgroene kleur hebben en volledig gaaf zijn.

Hoe lente-ui bewaren?

Bewaar lente-uitjes koel, donker en droog, maar niet te koud.

Hoe lente-ui klaarmaken?

Lente-ui, soms ook wel bosui genoemd, is lekker rauw. Snij in ringetjes en voeg toe aan salades, rauwkost of soepen. Je kunt ze echter ook stoven of wokken, bijvoorbeeld in Aziatische gerechten.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen