Ui

wanneer ui in seizoen eten?

Voordelen Kalium, fosfor, ijzer en calcium

Hoe kiezen Stevig zonder beschadigingen

Hoe bewaren Op een droge en goed verluchte plaats

Ui of ajuin is een bolgewas uit de Allium familie of Alliacea: lookgewassen waar ook prei en sjalot tot behoren. Het zijn enorme smaakmakers in onze keuken.  

Een ui is een bol met dicht op elkaar gepakte, vlezige bladeren of "rokken". De verschillende soorten ui zijn te herkennen aan de kleur van hun buitenrokken.

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 18 kcal
75 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
1,5 g
1,3 g
Eiwitten 1,5 g
Vezels 3 g
Zetmeel 0,2 g
Zout 0,01 g
Water 89 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 28 mg 
Folaat 23,7 µg
Fosfor              33 mg
IJzer 0,2 mg
Jodium 2,1 µg
Kalium 151 mg
Koper 0 mg
Magnesium
7 mg
Natrium 4 mg
Selenium µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,12 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 8 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,1 mg
Vitamine K 0,4 µg
Zink 0,1 mg

Wat zijn de voordelen van ui?

Uien zijn rijk aan verschillende mineralen zoals kalium, fosfor, ijzer en calcium. Ze bevatten ook verschillende oligo-elementen zoals seleeen, mangaan, kobalt en fluor. Tot slot bevatten ze ook vitamines B en C

Hoe ui kiezen?

Koop stevige uien zonder beschadigingen of uitschieters.

Hoe ui bewaren?

Bewaar droge uien op een droge en goed verluchte plaats. Verse uien bewaar je het best in de groentenlade van de koelkast. Let op dat je uien nooit bewaart met aardappelen, dan gaan ze sneller rotten.

Weet ook dat je een aangesneden ui niet meer kunt gebruiken. Hij verliest immers heel snel zijn vitamines en kan door oxidatie zelfs giftig worden.

Hoe ui klaarmaken?

Uien kunnen ons doen huilen. Tijdens het snijden van ui komt er immers een zuur vrij dat de slijmvliezen van onze ogen prikkelt. Om te vermijden dat je ogen gaan tranen wanneer je ui snijdt, kun je een natte handdoek over je schouders hangen zoals een slab. 

Ui is de ideale smaakmaker in zowat elk gerecht, maar je kunt er ook lekkere confituur mee maken, bijvoorbeeld voor bij een kaasplank.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen