Andijvie

wanneer andijvie in seizoen eten?

Voordelen Rijk aan mineralen en vitamines A en C

Hoe kiezen Stevige, frisgroene blaadjes

Hoe bewaren In de koelkast, in een plastic zak met gaatjes

Andijvie is een bladgroente, sterk verwant met witloof en gekweekt voor het blad, dat zowel rauw als gestoofd wordt gegeten. Het blad is dikker en harder dan dat van kropsla en de smaak is bitterder.

De groeiwijze kun je wel vergelijken met die van kropsla. Beide planten vormen een krop, maar bij andijvie is die nooit zo vol of vast als bij sla. 

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 8 kcal
34 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
0,3 g
0 g
Eiwitten 1 g
Vezels 1,5 g
Zetmeel 0,3 g
Zout 0,07 g
Water 96 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 54 mg 
Folaat 35,2 µg
Fosfor              36 mg
IJzer 1,2 mg
Jodium 6,4 µg
Kalium 253 mg
Koper 0 mg
Magnesium
11 mg
Natrium 29 mg
Selenium µg
Vitamine A 75 µg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,06 mg
Vitamine B6 0,06 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 1 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0 mg
Vitamine K 0,3 µg
Zink 0,6 mg

Wat zijn de voordelen van andijvie?

Andijvie levert veel voedingsstoffen. Vitamine A is essentieel voor je zicht: een tekort kan nachtblindheid of op oudere leeftijd oogproblemen veroorzaken. Door andijvie te eten, kun je je ogen helpen om gezond te blijven.

Andijvie is ook rijk aan vitamine K, belangrijk voor het reguleren van het calciumgehalte en voor het tegengaan van bloedklonters. De groente draagt daardoor bij tot sterkere botten en vermindert de kans op hart- en vaatziekten. 

Hoe andijvie kiezen?

Verse andijvie van goede kwaliteit voelt stevig aan en heeft een lichtgroene kleur. Je kunt de bladgroente beter niet kopen als de bladeren beschadigd zijn of als de stronk lichtbruin of vochtig is. 

Hoe andijvie bewaren?

In de koelkast, in een plastic zak met gaatjes, blijft andijvie enkele dagen goed.  

Je kunt andijvie ook invriezen. Snijd in reepjes en blancheer een paar minuten in kokend water. Geblancheerde andijvie blijft tot een jaar lang goed in de diepvriezer bij -18°C of kouder.

Hoe andijvie klaarmaken?

Verwijder de buitenste bladeren en de stronk. Snijd dan de krop in stukken, doe de andijvie in een vergiet en spoel de groente goed af om zand of aarde te verwijderen. Laat vervolgens goed uitlekken.

Je kunt andijvie stoven of rauw toevoegen aan gekookte aardappelen, maar ook rauw verwerken in een salade. 

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen