Is het goedkoper om zelf yoghurt te maken?


Zelf yoghurt maken is niet alleen gemakkelijk, maar ook goedkoop. Welke ingrediënten heb je nodig? En welk recept gebruik je? Bekijk onze tips voor zelfgemaakte yoghurt, zowel met gewone koemelk als met een plantaardig "vegan" alternatief op basis van soja, kokos of amandelen.
Je eigen yoghurt maken is heel eenvoudig en voordelig (afhankelijk van de keuze van ingrediënten, tot 30 % goedkoper). Vooral de klassieke versie op basis van koemelk. De plantaardige versie met soja is net zo gemakkelijk te maken.
Aan andere plantaardige melk (eigenlijk mag je officieel de termen "melk" en "yoghurt" niet gebruiken als het gaat om soja, amandel, kokos enz.) moeten wel natuurlijke verdikkingsmiddelen worden toegevoegd om te voorkomen dat het eindresultaat te vloeibaar is.
Mag je vervallen yoghurt nog opeten?
Hoe maak je yoghurt?
Om yoghurt te maken, heb je alleen melk en melkfermenten nodig om de melk te "enten". Onder invloed van milde warmte (rond 40°C) verandert de melk daardoor in yoghurt.
Waar vind je melkfermenten?
De eerste optie is door twee grote eetlepels (ongeveer 125 g) in de supermarkt gekochte kant-en-klare yoghurt (niet geroerd) te nemen. De tweede optie is door melkfermenten in poedervorm te gebruiken die verkrijgbaar zijn in zakjes in biologische winkels. Daarna kunnen je je zelfgemaakte yoghurt gebruiken om hiermee opnieuw yoghurt te maken (vijf tot tien keer, want de bacteriën verzwakken).
Welke melk kun je gebruiken om yoghurt te maken?
Halfvolle melk is perfect om te gebruiken. Volle melk is ook geschikt, hiermee krijg je een zachtere yoghurt, maar heeft ook een hoger vetgehalte (3,5 %). Magere melk is daarentegen minder geschikt, omdat deze kan leiden tot yoghurt die te vloeibaar is.
Wat kun je doen als je zelfgemaakte yoghurt te dun of te vloeibaar is? Over het algemeen volstaat het om bij het mengen twee à drie eetlepels melkpoeder toe te voegen om de consistentie te wat steviger te maken. Melkpoeder helpt ook om de zuurgraad iets af te zwakken als je liever een mildere smaak wilt.
Naar de recepten voor plantaardige yoghurt
Hoe maak je yoghurt zonder yoghurtmaker?
Je hebt helemaal geen yoghurtmaker nodig om yoghurt te maken, een oven volstaat! Zet de yoghurtpotjes in een ovenschaal en zet deze twee uur lang in de oven op 40°C. Zet vervolgens de oven uit en laat deze zonder de deur te openen de hele nacht staan.
In een yoghurtmaker duurt de gisting gewoonlijk acht à negen uur. Wanneer je de potjes uit de de yoghurtmaker of oven haalt, doet je de deksels erop. Zet deze vervolgens minstens 4 uur in de koelkast alvorens ze te eten.
Hoe maak je Griekse yoghurt?
Griekse yoghurt is yoghurt die is uitgelekt, dat wil zeggen dat de wei is verwijderd. Om je eigen yoghurt op "Griekse wijze" te maken, vervang je een deel van de melk door volle room (ongeveer 750 ml melk en 150 ml room) en gebruik een Griekse yoghurt als yoghurtstarter om de fermenten toe te voegen.
Geen tijd of zin om zelf yoghurt te maken? Vind de beste yoghurt tegen de beste prijs in onze vergelijkingstool.
De beste yoghurts
Koop

kwaliteit


Hoe maak je zelf sojayoghurt? De techniek is vrijwel identiek aan die van de traditionele yoghurt op basis van koemelk, heel eenvoudig dus. Voor andere plantaardige yoghurt, bijvoorbeeld amandelyoghurt, moet je natuurlijke verdikkingsmiddelen (agar-agar en guarpitmeel) toevoegen om ervoor te zorgen dat de yoghurt niet te vloeibaar wordt.
Zo kies je goede plantaardige yoghurt
Recept voor plantaardige yoghurt op basis van soja
- Meng 1 liter sojamelk (niet te koud) met 2 grote eetlepels (ongeveer 125 g) sojayoghurt uit de winkel
- Meng alles met een klopper of lepel en giet het in een yoghurtmaker
- Zet een paar uur in de koelkast alvorens te proeven
Huisgemaakte "yoghurt" met amandelmelk
Hetzelfde uitgangspunt voor yoghurt op basis van amandelmelk. Je hebt 1 liter ongezoete amandelmelk zonder toegevoegd calcium nodig en kant-en-klare amandelyoghurt uit de winkel, evenals agar-agar en guarpitmeel/guargom. Als je liever geen yoghurt uit de winkel gebruikt als starter, kun je ook gedroogde melkfermenten kopen.
- Meng 1 theelepel agar-agar door de helft van de amandelmelk
- Verhit de guarpitmeel en klop 2 theelepels door je amandelmelkmengsel
- Breng het al roerend 30 seconden aan de kook, giet de resterende halve liter amandelmelk erbij en neem de pan van het vuur
- Wanneer het mengsel een temperatuur van 40°C heeft bereikt, voeg je er 2 eetlepels van de gekochte yoghurt aan toe (of de gedroogde fermenten)
- Doe de yoghurt in een yoghurtmaker en laat deze afkoelen tot de gisting voltooid is.
Deze plantaardige alternatieven zijn lactose- en glutenvrij. Ze hebben van nature een lage glycemische index, dus als je ze zoeter wilt, voeg je het best een paar blokjes vers seizoensfruit, kaneel of vanille toe in plaats van geraffineerde suiker, honing of agavesiroop.
Te ingewikkeld of te avontuurlijk? Vind de beste plantaardige yoghurts in onze koopwijzer.