Dossier

Autodelen: interessant voor jou?

31 mei 2023

Steeds meer mensen delen een auto via aanbieders zoals Cambio of Partago, of met andere particulieren. Toch is de stap vaak groot om een auto weg te doen. Hoeveel kost autodelen? Kan autodelen interessant en haalbaar zijn voor jou?

Wat is autodelen?

Autodelen houdt in dat je niet met een eigen, private wagen rijdt, maar dat je een auto deelt of samen gebruikt met anderen. Een deelauto is een auto die gebruikt wordt door verschillende mensen. Je gebruikt (en betaalt voor) de auto wanneer je hem nodig hebt. Wanneer je hem niet nodig hebt, kan iemand anders achter het stuur gaan zitten. Hierdoor staat een deelauto minder stil dan privé-auto’s en zijn er minder auto’s nodig.

 
Terug naar boven

Wat zijn de voordelen van autodelen?

Dit zijn de voordelen die de meeste autodelers hebben overtuigd.

  • In veel gevallen is autodelen goedkoper dan een eigen auto, omdat je enkel het gebruik (tijd/afstand) betaalt en de vaste kosten eventueel deelt met anderen. Geen afschrijvingen, belastingen, verzekeringen, parkeerkosten … 
  • Je auto is altijd in orde. Je rijdt vaak met nieuwere en zuinige modellen. En je moet je geen zorgen maken om het onderhoud van de auto, onvoorziene herstellingen, de autokeuring of de verzekering. 
  • Deelauto’s vind je in alle vormen en maten. Voor een verhuis gebruik je even een bestelwagen, voor een afspraak een kleinere elektrische auto, voor een familiebezoek met kinderen een monovolume.
  • Je draagt bij tot een duurzamere wereld. Autodelen zorgt voor 30 % minder auto’s en 20 % minder autokilometers. Dat zorgt voor minder files, minder vuile uitstoot en minder verspilling van grondstoffen en energie.
  • Je kunt je verplaatsingen flexibel en op voorhand plannen. Je kunt verschillende vervoersmiddelen of verschillende autodeeldiensten combineren. Je zit niet vast aan een auto en gebruikt deze alleen als je die nodig hebt. Zodra je er klaar mee bent, breng je de auto terug.
  • Je hebt altijd parkeerplaats, zeker in een stad. Om autodelen te stimuleren, installeren steden en gemeenten vaak voorbehouden parkeerplaatsen voor deelauto’s. Vaak hebben deelauto’s ook een gratis parkeervergunning.
Terug naar boven

Is autodelen voordelig voor mij?

Een eigen wagen is pas interessant als je er bijna dagelijks mee rijdt en vele kilometers aflegt. Want de meeste auto’s staat vooral stil. Bij autodelen wordt de deelauto zo efficiënt mogelijk ingezet, dus ook op het vlak van de kosten. Dit zorgt ervoor dat een milieuvriendelijke en duurdere auto toch helemaal niet duur hoeft te zijn. 

Om voor jezelf te beoordelen of autodelen iets voor jou is, moet je eerst en vooral proberen om je huidige verplaatsingen in kaart te brengen. Als je per jaar 30 000 km rijdt, zowel voor je werk als naar familie, op vakantie, naar hobby's en naar allerlei vrijetijdsbestedingen, dan lijkt de kans klein dat je je eigen auto weg kunt doen. 

Over het algemeen wordt autodelen als haalbaar beschouwd als je minder dan 10 000 km per jaar rijdt. Maar ook voor wie tot 15 000 km per jaar rijdt, kan autodelen voordeliger uitkomen als je af en toe ook alternatieven gebruikt, zoals bijvoorbeeld de trein.  

Bereken zelf of autodelen voordelig is

Hoe vaak rijd je naar en van het werk? Hoe vaak bezoek je familie met de wagen, gaan je op uitstap of op vakantie? Op basis van de frequentie, het tijdstip, de afstand, de duur van de reservatie en het type wagen kun je berekenen hoeveel autodelen kost.

Je kunt je eigen berekening maken op savewithcarsharing.be. Het doel van deze calculator is de kostprijs van een eigen auto (inclusief de jaarlijkse kosten) te vergelijken met de kostprijs van autodelen.

Bereken of autodelen voordelig is voor jou

Populaire autodeelplatforms

Als uit je berekening blijkt dat autodelen iets voor jou is, dan ga je het best eerst na of een autodeelaanbieders een aanbod in je buurt heeft. Welke aanbieders vind je in je buurt? Je kunt het aanbod bekijken via deze kaart.

Terug naar boven

Hoe werkt autodelen?

Je kan een auto reserveren via telefoon, online of de app van de aanbieder. Vaak wordt de reservatie automatisch bevestigd, bij een privé-eigenaar van een wagen is dat vaak pas na goedkeuring. 

Je opent de auto met een sleutel, een badge of een smartphone, naargelang de aanbieder. Je checkt de wagen op eventuele schade, zo ben je ingedekt. Mocht het nodig zijn, tank je de wagen vol. Daarvoor gebruik je de aanwezige tankkaart, maar soms wordt de rekening achteraf terugbetaald. 

De auto ophalen en terugbrengen kan op een vaste standplaats, maar soms mag je hem overal achterlaten, zelfs in een andere stad. Soms moet je hem achterlaten bij de eigenaar thuis. Een elektrische wagen moet je aan een laadpaal koppelen.

De afrekening kan per rit, prepaid of over een bepaalde periode. Je kilometers, of de reistijd, worden automatisch geregistreerd, tenzij je ze zelf moet invoeren in de app of online.

Er zijn twee mogelijke manieren om een auto te delen. De autodeelaanbieders kunnen opgedeeld worden in autodeelaanbieders met eigen wagens (bv. Cambio) en autodeelaanbieders waarbij wagens van particulieren gedeeld worden. 

1. Autodelen via een carsharing platform

In dit geval word je klant bij een bedrijf dat een eigen vloot wagens ter beschikking stelt van die klanten of leden. Bijvoorbeeld bij Cambio, Degage, Partago … Welke aanbieders vind je in je buurt? Ontdek ze in dit overzicht

Je betaalt op basis van het aantal kilometer dat je aflegt en/of op basis van de tijd dat je de wagen nodig hebt. Soms komt hier nog een maandelijkse of jaarlijkse abonnementskost bij. Je kunt dus ook autodelen zonder abonnement. Na gebruik lever je de wagen weer in. 

2. Autodelen als particulier

Met deze formule zijn er particuliere autobezitters die hun wagen ter beschikking stellen om uit te lenen aan mensen in hun buurt. Hierbinnen zijn nog twee mogelijke manieren van werken:

  • Of je wordt lid van een autodeelgroep waarin een of meerdere auto's worden gedeeld met mensen uit de buurt. Dit gebeurt meestal via een online kalender. Als ontlener deel je ook in de vaste kosten, zoals verzekering, keuring en onderhoud. Bij dit "kostendelend" autodelen regel je alles rechtstreeks met de eigenaar van de auto.
  • Of je kunt als autobezitter je auto delen door hem te registreren op een online platform. Wie een auto's wil gebruiken, registreert zich op zijn beurt en doet een reservatieaanvraag voor een auto naar keuze. Vervolgens betaal je per kilometer of per tijd (uren, minuten, dag, week). Een gedeelte van de opbrengst gaat onder andere naar het platform voor de facilitering van het autodelen.
Terug naar boven

Kosten van autodelen

Hoe bepaalt de aanbieder de prijs voor autodelen?

Behalve de kostendelende organisaties, rekenen de meesten naast een prijs per kilometer ook een prijs per tijd aan. Sommige aanbieders vragen instapkosten, anderen vragen een engagement in de vorm van een maandelijks of jaarlijks abonnement of prepaidbundel. 

Alle aanbieders vragen een waarborg, al dan niet via creditcard gevraagd. De meeste autodeelaanbieders bieden ook meerdere prijsformules of packs aan voor het gedeeld autogebruik. Naargelang je meer gebruik maakt van autodelen of meerdere kilometers aflegt, wordt de prijs per km of tijd relatief wat goedkoper. 

Op dit platform vind je meer details per aanbieder onder de ‘meer info’-knop in de prijzentabel. 

Bereken of autodelen voordelig is voor jou

Terug naar boven

Wil je zelf een wagen aanbieden?

Staat je auto vaak stil maar je kunt hem om bepaalde redenen niet missen? Dan is je eigen auto delen iets voor jou. Als je je eigen wagen deelt dan blijf je eigenaar van de wagen maar kunnen anderen (bv. buren of kennissen) gebruik maken van je auto. Zo verdien je een deel van je autokosten terug.

Er bestaan twee formules om zelf een auto aan te bieden: kostendelend autodelen of autodelen aan de marktprijs.

1. Kostendelend autodelen

Als jij je eigen wagen deelt en anderen daarvan gebruik mogen maken, spreken we van kostendelend autodelen. Het is namelijk zo dat je niet enkel je wagen deelt met leden van je autodeelgroep, maar ook alle kosten die een wagen met zich meebrengt, zoals verzekering, keuring en onderhoud. De leden van de autodeelgroep ontlenen de wagen via een reservatiekalender of een app. Achteraf betalen zij de werkelijke kostprijs voor het gebruik van je wagen (prijs per kilometer).

Hoe kun je je auto privé delen?

Houd alle kosten van je wagen bij en bereken de werkelijke kostprijs
Sluit een autodeelverzekering af en zorg dat je wagen in orde is
Stel enkele afspraken op voor de autodeelgroep
Reserveer je eigen ritten
Accepteer de reservaties en regel de sleutel
Controleer de afrekening en ontvang het geld

Hoeveel krijg je terug?

Het bedrag dat je periodiek terugkrijgt, hangt af van de afschrijvingswaarde van je wagen en het aantal kilometers dat anderen met je wagen rijden. Hoe meer je deelt, hoe meer je terugverdient.

De autodeelorganisaties zorgen voor:

Ondersteuning in de opstart (van een autodeelgroep)
Toegang tot standaardcontract, reglement, promotiemateriaal en (mogelijkheid tot) autodeelverzekering
Een online systeem voor reservatie, rittenregistratie en afhandeling van betalingen

2. Autodelen aan marktprijs

Je deelt je wagen door hem te registreren op een platform. Andere geregistreerden kunnen vragen je wagen te reserveren. Ze betalen een vooraf afgesproken prijs die de eigenaar zelf bepaalt los van de werkelijke prijs van de waarde (per tijd en per kilometer).

Hoe werkt het?

Plaats je wagen op het platform en bepaal je prijs
Accepteer de reservaties en regel de sleuteloverdracht
Laat per reservatie een contract ondertekenen
Ontvang het geld

De platforms zorgen voor:

Verzekering en pechbijstand per reservatie
Online systeem voor reservatie, kilometerregistratie en afhandeling van betalingen
Promotiemateriaal

Bereken hoeveel je uitspaart 

Wil je weten hoeveel je uitspaart door je eigen wagen te delen? Op de rekentool van savewithcarsharing.be kun je dit berekenen door in het derde luik "Prijzen" onderaan "Eigen wagen delen" aan te vinken.
Terug naar boven