Peer

Voordelen Vezels
Hoe kiezen Stevig en hard
Hoe bewaren Op een koele plek of in de koelkast
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 45 kcal 188 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
9,2 g 8,7 g |
Eiwitten | 0,7 g |
Vezels | 2,4 g |
Zetmeel | 0,5 g |
Zout | 0 g |
Water | 83 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 10 mg |
Folaat | 8,9 µg |
Fosfor | 13 mg |
IJzer | 0,2 mg |
Jodium | 0,8 µg |
Kalium | 121 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
7 mg |
Natrium | 1 mg |
Selenium | 0,15 µg |
Vitamine A | 3 µg |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,02 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 8,9 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,1 mg |
Wat zijn de voordelen van peer?
Peren bevatten veel voedingsvezels. Eet een peer het liefst met schil, zodat je alle voedingsstoffen van de vrucht binnenkrijgt.
Hoe peer kiezen?
Koop harde en stevige peren. Een peer rijpt immers gemakkelijk verder, zelfs in de koelkast.
Hoe peer bewaren?
Bewaar peren altijd op een koele plek of in de koelkast. Op kamertemperatuur wordt een peer immers heel snel overrijp en zacht.
Hoe peer klaarmaken?
Was een peer grondig voor je hem eet. Je hoeft peren niet te schillen, integendeel. Door ze met schil te eten, krijg je alle voedingsstoffen binnen.
Stoofperen moeten daarentegen wel geschild worden. Kook ze daarna drie tot vier uur op een zacht vuur met water of rode wijn met een kaneelstokje. Heerlijk bij wild of een bolletje ijs.