Peer

wanneer peer in seizoen eten?

Voordelen Vezels

Hoe kiezen Stevig en hard

Hoe bewaren Op een koele plek of in de koelkast

Samen met de appel is de peer de populairste fruitsoort in België. Er bestaan twee soorten categoriën: handperen en stoofperen. Stoofperen zijn niet geschikt om zo te eten, ze worden enkel gebruikt voor warme bereidingen. 

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 45 kcal
188 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
9,2 g
8,7 g
Eiwitten 0,7 g
Vezels 2,4 g
Zetmeel 0,5 g
Zout 0 g
Water 83 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 10 mg 
Folaat 8,9 µg
Fosfor              13 mg
IJzer 0,2 mg
Jodium 0,8 µg
Kalium 121 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
7 mg
Natrium 1 mg
Selenium 0,15 µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine B6 0,02 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 8,9 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0 mg
Vitamine K µg
Zink 0,1 mg

Wat zijn de voordelen van peer?

Peren bevatten veel voedingsvezels. Eet een peer het liefst met schil, zodat je alle voedingsstoffen van de vrucht binnenkrijgt.

Hoe peer kiezen?

Koop harde en stevige peren. Een peer rijpt immers gemakkelijk verder, zelfs in de koelkast.

Hoe peer bewaren?

Bewaar peren altijd op een koele plek of in de koelkast. Op kamertemperatuur wordt een peer immers heel snel overrijp en zacht.

Hoe peer klaarmaken?

Was een peer grondig voor je hem eet. Je hoeft peren niet te schillen, integendeel. Door ze met schil te eten, krijg je alle voedingsstoffen binnen.

Stoofperen moeten daarentegen wel geschild worden. Kook ze daarna drie tot vier uur op een zacht vuur met water of rode wijn met een kaneelstokje. Heerlijk bij wild of een bolletje ijs.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen