Bloemkool

Voordelen Rijk aan vezels, kalium en vitamines C en K
Hoe kiezen Wit en stevig, met frisse, groene bladeren
Hoe bewaren Op een koele plek, bv. in de koelkast
De bij ons erg populaire bloemkool is een ronde koolsoort uit de kruisbloemenfamilie. Bloemkool is in feite een eetbare bloemstengel waarvan de bloemknoppen nog niet ontwikkeld zijn.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 23 kcal 95 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
2 g 2 g |
Eiwitten | 2 g |
Vezels | 2,8 g |
Zetmeel | 0,2 g |
Zout | 0,03 g |
Water | 90 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 30 mg |
Folaat | 67,1 µg |
Fosfor | 48 mg |
IJzer | 0,5 mg |
Jodium | 2,5 µg |
Kalium | 349 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
16 mg |
Natrium | 10 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 0 µg |
Vitamine B1 | 0,04 mg |
Vitamine B2 | 0,05 mg |
Vitamine B6 | 0,2 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 58 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,03 mg |
Vitamine K | 31 µg |
Zink | 0,3 mg |
Wat zijn de voordelen van bloemkool?
Bloemkool is rijk aan vezels, vitamines C en K, en een bron van kalium.
Hoe bloemkool kiezen?
Een verse bloemkool is mooi wit en stevig. De roosjes sluiten goed op elkaar aan en de bladeren zijn knapperig en fris groen van kleur.
Hoe bloemkool bewaren?
Bewaar bloemkool in de groentenlade van de koelkast of in een frisse kelder. Hou voldoende blad aan de bloemkool, dat voorkomt dat de groente snel uitdroogt.Op kamertemperatuur blijft bloemkool maar twee à drie dagen goed. Bloemkool is immers een zeer kwetsbare groente. De roosjes verkleuren heel snel en er ontstaan gemakkelijk rotte plekken.
Hoe bloemkool klaarmaken?
De volledige bloemkool is eetbaar, het is dus de ideale groente tegen verspilling.
Breek of snij eerst de bladeren weg. De roosjes kun je losbreken of -snijden. Het hart van de bloemkool kun je versnijden in blokjes en gewoon mee klaarmaken.
Rauw is bloemkool is pittig, fris en lichtzoet van smaak. Je kunt de roosjes als aperitiefhapje opeten met een lekkere dipsaus of geraspt als een couscous.
Bloemkool is ook warm lekker. Kook of stoom de roosjes, of de bloemkool in zijn geheel. Ook in de oven kun je de roosjes of een dikke plak bloemkool gemakkelijk bakken.