Bloemkool

wanneer bloemkool in seizoen eten?

Voordelen Rijk aan vezels, kalium en vitamines C en K

Hoe kiezen Wit en stevig, met frisse, groene bladeren

Hoe bewaren Op een koele plek, bv. in de koelkast

De bij ons erg populaire bloemkool is een ronde koolsoort uit de kruisbloemenfamilie. Bloemkool is in feite een eetbare bloemstengel waarvan de bloemknoppen nog niet ontwikkeld zijn.  

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 23 kcal
95 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
2 g
2 g
Eiwitten 2 g
Vezels 2,8 g
Zetmeel 0,2 g
Zout 0,03 g
Water 90 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 30 mg 
Folaat 67,1 µg
Fosfor              48 mg
IJzer 0,5 mg
Jodium 2,5 µg
Kalium 349 mg
Koper 0 mg
Magnesium
16 mg
Natrium 10 mg
Selenium µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,05 mg
Vitamine B6 0,2 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 58 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,03 mg
Vitamine K 31 µg
Zink 0,3 mg

Wat zijn de voordelen van bloemkool?

Bloemkool is rijk aan vezels, vitamines C en K, en een bron van kalium.

Hoe bloemkool kiezen?

Een verse bloemkool is mooi wit en stevig. De roosjes sluiten goed op elkaar aan en de bladeren zijn knapperig en fris groen van kleur.

Hoe bloemkool bewaren?

Bewaar bloemkool in de groentenlade van de koelkast of in een frisse kelder. Hou voldoende blad aan de bloemkool, dat voorkomt dat de groente snel uitdroogt.

Op kamertemperatuur blijft bloemkool maar twee à drie dagen goed. Bloemkool is immers een zeer kwetsbare groente. De roosjes verkleuren heel snel en er ontstaan gemakkelijk rotte plekken. 

Hoe bloemkool klaarmaken?

De volledige bloemkool is eetbaar, het is dus de ideale groente tegen verspilling.

Breek of snij eerst de bladeren weg. De roosjes kun je losbreken of -snijden. Het hart van de bloemkool kun je versnijden in blokjes en gewoon mee klaarmaken. 

Rauw is bloemkool is pittig, fris en lichtzoet van smaak. Je kunt de roosjes als aperitiefhapje opeten met een lekkere dipsaus of geraspt als een couscous.  

Bloemkool is ook warm lekker. Kook of stoom de roosjes, of de bloemkool in zijn geheel. Ook in de oven kun je de roosjes of een dikke plak bloemkool gemakkelijk bakken. 

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen