Dossier

Combi-wasdrogers

24 mei 2022
Wasdrogers

Een wasdroger is een wasmachine en droogkast in één. Dat bespaart plaats. Maar wat zijn de andere voor- en nadelen van zo’n toestel?

Wat is een combi-wasdroger of wasdroogcombinatie?

Een combi-wasdroger of wasdroogcombinatie is, zoals de namen zelf al zeggen, een combinatie van een wasmachine en een droogkast in één toestel. Eerst wordt je was gewassen, vervolgens wordt hij in dezelfde trommel gedroogd. Dit kan met een non-stop wasdroogprogramma of met twee afzonderlijke cycli.

Minder drogen dan wassen

De capaciteit van een combi-wasdroger is vergelijkbaar met die van een wasmachine. Meestal kun je er 7 tot 10 kg wasgoed in kwijt voor de wascyclus. Maar de droogcapaciteit ligt vaak een stuk lager, zeker voor katoenwas. Dan moet je dus een deel van de was uit het toestel halen, voordat je gaat drogen.

Als je de trommel slechts gedeeltelijk vult met wasgoed, voor zo’n 50 tot 75 %, dan kun je alles laten zitten en lopen beide cycli automatisch in elkaar over. Dit heet het non-stop wasdroogprogramma. Bij synthetische was is dat verschil tussen was- en droogcapaciteit er minder.

Condensatie of warmtepomp?

De droogcyclus bij een wasdroogcombinatie verloopt bijna altijd door condensatie. De lucht die wordt gebruikt voor dat droogproces, condenseert in de condensor tot water. Om die condensor af te koelen, wordt er lucht doorheen geblazen, zoals bij een gewone droogkast. Maar bij een wasdroger wordt die condensor ook nog eens gekoeld met water.

Er zijn enkele combi-wasdrogers met warmtepomptechnologie, maar dit aanbod is momenteel nog uiterst beperkt.