Dossier

Wasdrogers

03 juni 2015
Wasdrogers

Een wasdroger combineert het wassen en het drogen. Toch lijkt het toestel enkel geschikt als u echt te weinig plaats hebt voor een wasmachine en een droogtrommel.

Voor- en nadelen

Problemen bij het drogen

Een wasdroger doet eerst de was en gaat deze lading vervolgens ook drogen. Bij sommige toestellen kunt u ook kiezen voor de optie “wassen en drogen”, waardoor beide cycli elkaar automatisch opvolgen. De wascyclus verloopt min of meer zoals bij een gewone wasmachine. Op het vlak van het drogen zijn er wel een aantal aandachtspunten, blijkt uit onze tests.

  •  Om de was te drogen, heeft een wasdroger … water nodig. Dit komt doordat de warme lucht die in de trommel circuleert, condenseert wanneer hij in aanraking komt met de koude condensor. Die wordt bij sommige modellen afgekoeld met water. Het waterverbruik kan hierdoor oplopen van 1 liter per droogcyclus tot maar liefst 50 liter en meer.
  • Ook het elektriciteitsverbruik ligt erg hoog, tenzij u een (zeldzaam) model met warmtepomp koopt.
  • De droogcapaciteit is lager dan de wascapaciteit, doordat de machine lucht doorheen het wasgoed moet kunnen blazen om het te drogen. Bv. in een door ons getest toestel van 11 kg kunt u slechts 7 kg drogen, in een toestel van 6 kg amper 3 kg. U heeft dan de keuze: ofwel vult u de trommel maar voor de helft, zodat beide fasen zonder onderbreking kunnen worden doorlopen, ofwel haalt u een gedeelte van het wasgoed na het wassen uit de trommel.

Moeilijk strijkbaar door lange cyclus

Het wassen en het drogen nemen erg veel tijd in beslag: vaak om en bij de 6 uur, tot uitschieters van 8,5 uur. Dat leidt tot enkele praktische problemen:

  • Als u in het weekend wast, krijgt u maar één was per dag klaar met dit programma;
  • Zet u de machine ’s avonds aan om ze te laten draaien tegen het lagere nachttarief, dan begint het droogzwieren in het holst van de nacht. Deze fase gaat echter gepaard met heel wat lawaai; alle wasdrogers blijken erg luidruchtig.
  • Doordat het wasgoed zo lang in de relatief kleine trommel blijft zitten, is het doorgaans erg gekreukt en moeilijk te strijken. Daar is een mouw aan te passen door minder in de machine te stoppen, zodat de kleding meer ruimte heeft en het programma minder lang duurt. Maar vaak is de maximale lading synthetisch wasgoed om te drogen hoe dan ook al erg klein.

Geen aanrader

De voordelen van een wasmachine en droogtrommel in één zijn ver te zoeken. Daarom is zo’n toestel enkel aan te raden als u weinig plaats hebt en het droogprogramma weinig gebruikt. Anders koopt u beter een afzonderlijk wasmachine en droger, die elk speciaal zijn ontworpen om hun taak optimaal te volbrengen. Om plaats te winnen, zou u ze zelfs op elkaar kunnen zetten.