Dossier

Wondersponzen: dure magie

26 november 2019

Met hun ultrafijne celstructuur in melamine beschikken wondersponzen over de magische gave om het vuil als het ware weg te gommen. Op bepaalde oppervlakken doen ze dat efficiënt, op andere dan weer veel minder

De benaming wonderspons zet je misschien aan het dromen, maar echt wonderen verricht zo'n spons niet, toch niet op elke ondergrond.

Ideaal voor plastic tuinmeubelen

In de keuken herinneren gestolde vetvlekken op het aanrecht aan de laatste kookexperimenten. Met de wondersponsjes, licht bevochtigd zoals aangegeven op de verpakking, krijgen we ze niet vlotter weg dan met de gewone spons.
Op naar de badkamer, waar we de kalkaanslag op het email en de kranen onder handen nemen. Ook hier nauwelijks verschil tussen de magische en de gewone sponzen.
Op de laminaatvloer in de woonkamer staan zwarte strepen waar de kinderen met hun bottines hebben gelopen. Even vegen met de magische sponzen en de voetsporen zijn gewist. Met de traditionele spons gaat dat iets minder vlot.
Boven heeft een van de kinderen zich creatief  uitgeleefd met bic op de slaapkamermuur. De graffiti wegschrobben met de gewone spons en detergent blijkt haast onbegonnen werk. Met de wondersponzen lukt het wonderwel. De geelgeschilderde muur is nadien wel verkleurd op de plaats waar we hebben gewreven.
Op de witte plastic tuinstoelen verrichtten de wondersponzen echt wonderen. Na de poetsbeurt ogen ze weer als nieuw. Daar kan de traditionele spons niet aan tippen. Al is het opletten dat de glans niet verdwijnt.

Opgelet voor krassen

Voor alle andere poetsklusjes ben je even goed af met de ouwe getrouwe spons en wat poetsmiddel. Laat je niet verleiden tot de wonderspons voor het poetsen van leder en gepolijste oppervlakken. Zoals vermeld op de verpakking kan ze de glans wegnemen en krasjes achterlaten. Let verder op dat je muurverf op waterbasis niet met de vlek mee wegschrobt. Probeer voor alle zekerheid een wonderspons altijd eerst uit op een onopvallend plekje.

De prijs van de magie

Wondersponsjes gaan niet lang mee; al na enkele wrijfbeurten beginnen ze te verbrokkelen. Je betaalt er van € 0,20 tot € 1,95 per stuk voor. Behoorlijk prijzig voor een artikel met zulke kortstondige levensduur en beperkte toepassingen. Omdat er geen noemenswaardige verschillen zijn in poetsprestaties tussen de magische sponzen onderling, ben je met de voordeligste prima gesteld.