Dossier

Vier tips om nauwkeurig te wegen met een digitale keukenweegschaal

21 september 2022
ingrediënten nauwkeurig wegen op digitale keukenweegschaal

Met een goede digitale keukenweegschaal kun je tot op de gram nauwkeurig wegen. Toch kunnen er onnauwkeurigheden optreden, onder meer met heel kleine hoeveelheden. Ontdek hier de trucs om alle ingrediënten nauwkeurig te wegen.

Een keukenweegschaal is onmisbaar om ingrediënten nauwkeurig af te wegen, zeker voor brood en patisserie.

Een goede digitale keukenweegschaal weegt tot op de gram nauwkeurig, stukken preciezer dan een analoge weegschaal die het gewicht met een wijzer aangeeft. Toch kan het weegresultaat onnauwkeurig zijn, onder meer als je heel kleine hoeveelheden van bijvoorbeeld bakpoeder, zout of gist moet afwegen.

Met onze vier eenvoudige tips en trucs zal je weegschaal altijd, ook bij kleine hoeveelheden, het correcte gewicht aangeven.

 

Dit zijn onze tips om nauwkeurig te wegen

1. Kleine gewichten het laatst

Veel weegschalen zijn wel precies tot op de gram, maar niet als je kleine hoeveelheden van 1 tot 4 gram zoals zout of gist voor brood apart weegt. Dan worden die kleine gewichten vaak niet of niet correct geregistreerd.
Je kunt dat oplossen door eerst de grotere hoeveelheden van bloem of suiker te wegen en daarna de kleine gewichtjes toe te voegen. Dan geeft de weegschaal wel het exacte gewicht aan.

2. In het midden

Wegen in het midden of bij de rand van het weegplatform kan een verschillend resultaat geven. Plaats voor een correcte gewichtsmeting je weegkom mooi in het midden van het weegplateau.

Op een weegschaal met dynamo kan centraal wegen moeilijker zijn.

Heb je een keukenweegschaal met dynamo? Let dan extra op, want door de positie van de dynamo ben je geneigd om je kom meer aan de kant van het platform te plaatsen, waardoor de gewichtsmeting minder accuraat kan zijn.

3. Op een stevige ondergrond

Zet je de weegschaal op een stevige, egale ondergrond en zorg dat ze waterpas staat. Antislipbekleding verhindert dat ze verschuift.

4. Geen trillingen

Vermijd om gelijktijdig machines zoals een keukenrobot op het aanrechtblad te gebruiken. Door de trillingen krijg je een minder accuraat meetresultaat.

 

Dit zijn volgens onze test de beste digitale keukenweegschalen


80 Topkwaliteit
Beste
koop
Keukenweegschalen
Referentieprijs  9,99
69 Goede
kwaliteit
Keukenweegschalen
Referentieprijs  10,00
68 Goede
kwaliteit
Keukenweegschalen
Referentieprijs  11,95