Komkommer

Voordelen Vitamine K
Hoe kiezen Harde, glanzende, groene komkommer
Hoe bewaren Koel en afgedekt, maar niet te koud
Komkommer is een vruchtgroente, en is familie van de augurk en de courgette. Het vruchtvlees is doorzichtig wit met een geleiachtige kern. De volledige komkommer is eetbaar, inclusief de schil en de pitjes.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 9 kcal 39 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
1,2 g 1,2 g |
Eiwitten | 0,8 g |
Vezels | 0,7 g |
Zetmeel | 0 g |
Zout | 0,01 g |
Water | 94 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 20 mg |
Folaat | 6,2 µg |
Fosfor | 32 mg |
IJzer | 1,1 mg |
Jodium | 3 µg |
Kalium | 187 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
11 mg |
Natrium | 2 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 8 µg |
Vitamine B1 | 0,01 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,03 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 4 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,1 mg |
Vitamine K | 20,9 µg |
Zink | 0,6 mg |
Wat zijn de voordelen van komkommer?
Een komkommer bestaat voor 94 % uit water. Hij is rijk aan voedingsvezels, maar vormt ook een goede bron van vitamine K.
Hoe komkommer kiezen?
Kies een groene, stevige komkommer met een glanzende, egale en harde schil.
Hoe komkommer bewaren?
Omdat komkommer een vruchtgroente is, bewaar je hem liever niet te koud. Voorkom uitdroging door hem af te dekken.
Hoe komkommer klaarmaken?
Komkommer wordt meestal rauw gegeten. Je hoeft hem niet te schillen.
Probeer komkommer gerust eens in warme bereidingen, zoals in soep of gevuld in de oven.