Dossier

Zo stelt u het beeld van uw televisie perfect af

01 juli 2016
Zo stelt u het beeld van uw televisie perfect af

01 juli 2016

Raar maar waar: wanneer u een televisie koopt, staat die meestal erg slecht afgesteld. Fabrikanten stellen hun tv’s vaak zo fel en scherp mogelijk af om op te vallen in de winkel, maar dat geeft niet zo’n goede resultaten in uw woonkamer.  Wij leggen uit hoe u wel een optimale beeldinstelling verkrijgt.

Benieuwd hoe u de beeldkwaliteit van uw toestel met gemiddeld 30% kunt verhogen?

Elk jaar testen wij tussen de 200 à 250 televisies. Enkelen onder hen behalen zeer goede resultaten op het vlak van beeldkwaliteit. Maar die zeer goede resultaten worden nooit behaald met de instellingen die uw televisie heeft wanneer u hem uit de doos haalt.

Wanneer de tv-toestellen arriveren in het labo bepalen onze experts daarom altijd eerst de beste beeldkwaliteit voor de verschillende videoingangen. Als u dus het beste uit uw televisie wilt halen, raden wij u aan om even de tijd te nemen om de uw instellingen aan te passen.

Het instellen is nodig voor elke ingang

Belangrijk om weten is dat de optimale instellingen moeten gebeuren per ingang. Als u zowel tv kijkt via een decoder aangesloten via HDMI en u ook video’s kijkt via een harde schijf aangesloten via USB, betekent dat dus dat u de instellingen moet aanpassen voor zowel de HDMI-ingang als voor de USB-ingang. Wij raden u aan om de instellingen te doen voor minstens twee ingangen: de HDMI-ingang voor uw decoder en de HDMI-ingang waarop u uw DVD- of Bluray- speler op aansluit.

De belangrijkste instellingen

Als u als eens het beeldinstellingen-menu van uw tv hebt bekeken, hebt u misschien al wel gemerkt dat er heel veel verschillende parameters zijn. De fabrikanten pakken hier nogal graag mee uit. Maar in feite zijn er slechts volgende zaken het belangrijkst voor uw beeldkwaliteit:

  • Helderheid
  • Contrast
  • Kleuren: tint en saturatie
  • Scherpte
  • Kleurentemperatuur

Helderheid (brightness)

De helderheid regelt de zwartwaarden van uw televisiescherm. Dit is een erg belangrijke instelling omdat het menselijk oog bijzonder gevoelig is voor details bij weinig licht. Als de helderheid te laag is zullen de donkere details in het beeld verloren gaan.  Bij een te hoge helderheid ziet u veel detail maar zal het zwart eerder donkergrijs lijken. Bij een optimale instelling zijn de details bij weinig licht goed van elkaar te onderscheiden.

Correcte helderheid op de afbeelding links, maar te zwak rechts: de zwarttinten "kleven" en het beeld mist details op plaatsen met onvoldoende helderheid

Contrast (contrast)

Deze instelling regelt de heldere, witte delen van het beeld. Als deze parameter correct is afgesteld zal uw televisie zowel zeer heldere als gedetaileerde lichte beelden kunnen tonen. Een te hoog contrast zal zorgen voor een te helder beeld, terwijl kleuren erg flets zullen worden bij een te laag contrast (licht grijs).

Het oog is daarentegen wel veel minder gevoelig aan nuances in de witte delen van de tv. Daarom hangt deze instelling ook deels af van uw persoonlijke voorkeur. Let wel op om het niveau niet te hoog in te stellen, het beeld zal dan snel vermoeiend worden voor uw ogen.

Scherpte (sharpness)

Deze instelling bepaalt in hoeverre uw televisie het beeld dat hij binnenkrijgt scherper zal maken. U denkt dan misschien: hoe scherper, hoe beter! Maar het is niet zo eenvoudig. Als u de scherpte omhoog zet, zal de tv kunstmatig scherpte toevoegen aan het beeld. Dat zorgt ervoor dat u vaak net details verliest. Daarnaast zal een te hoge scherpte uw beeld snel erg hard en onnatuurlijk doen ogen.

Kleur: tint (hue) en saturatie (saturation)

Om de kleuren van het beeld te optimaliseren zijn er twee opties : kleur of tint en saturatie. De saturatie zorgt voor de intensiteit van de tint. Een te weinig gesatureerd beeld zal fletse kleuren opleveren, terwijl een te hoog niveau zal zorgen voor onnatuurlijke en flashy kleuren.

Het gevolg van saturatie: links ziet u een beeld dat niet voldoende gesatureerd is, rechts een beeld dat te gesatureerd is.

Kleurtemperatuur (colour temperature)

Bij deze instelling zijn er over het algemeen 3 opties : koud, warm of neutraal. Een lage of warme kleurtemperatuur zal zorgen voor roodachtige, warme beelden. Bij een hoge of koude kleurtemperatuur worden de blauwe tinten benadrukt en zal het beeld koeler ogen. Over het algemeen is neutraal de beste keuze voor uw televisie.

Beeldverbetertechnieken (motion enhancement)

Beeldverbetertechnieken of "motion enhancement" zijn een populair verkoopsargument van fabrikanten. Ze hebben er ook elk een eigen naam voor: Motion flow, Clear Motion Rate, Perfect Motion Rate,... Deze instelling komt eigenlijk neer op een verschil in frequenties. Om te begrijpen wat deze frequenties precies betekenen moeten we eerst kijken hoe tv’s televisiesignalen omzetten.

De standaard televiesignalen hebben een frequentie van 50Hz: dat betekent dat er 50 halve beelden per seconde in het signaal verwerkt zitten. Over het algemeen is dat beeld voldoende vloeiend. Maar bij spectaculaire of snelle bewegingen kunnen de tussenliggende beelden redelijk sterk van elkaar verschillen. Hierdoor kan het lijken alsof de bewegingen niet vloeiend zijn.

Wat beeldverbetertechnieken doen is extra beelden tussen de oorspronkelijke beelden plaatsen, zodat ze vloeiender worden. Deze televisies hebben dus een hogere frequentie: vaak 100 of 200 Hz, maar soms zelfs 800Hz. Ze analyseren het inkomende signaal en berekenen zelf de tussenliggende beelden. Bij een 100 Hz-televisie wordt er zo steeds 1 beeld tussen geplaatst. Dit zorgt voor een verdubbeling van het aantal (halve) beelden tot 100 per seconde. Bij een frequentie van 200 Hz zijn dit dan 3 extra beelden, wat zorgt voor 200 halve beelden per seconde.

Dat lijkt allemaal erg spectaculair, maar in realiteit werkt het vaak niet zo goed. Als het gaat om ongelijkmatige bewegingen, slaagt de televisie er vaak niet in om de juiste berekeningen te maken. Hierdoor kunnen er fouten in beeld komen en zal het beeld bijvoorbeeld wazig zijn. Vaak zijn deze instellingen vooral in het leven geroepen voor marketingredenen: een paar chique woorden die ervoor moeten zorgen dat het toestel beter verkoopt. Daarom raden wij aan om u niet blind te staren op deze beeldverbetertechnieken. Als u gewoon tv kijkt is het aan te raden om dit uit te laten staan.


Afdrukken Versturen via e-mail