Bleekselderij

Voordelen Veel vitamine A
Hoe kiezen Stevige stengels, met verse en ongeschonden bladeren
Hoe bewaren Koel en donker, of in de groentenlade van de koelkast
Bleekselderij behoort tot de schermbloemenfamilie. Er bestaat zelfblekende en groenblijvende bleekselderij.
Zelfblekende bleekselderij is geelgroen en behoudt zijn kleur. Je stooft de stelen, de bladeren gaan in de soep. Groenblijvende bleekselderij heeft een donkergroene kleur die wit wordt. Vaak wordt hij niet gebleekt en blijft hij gewoon groen. Ook deze soort kan gestoofd worden.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 16 kcal 65 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
2 g 1 g |
Eiwitten | 1 g |
Vezels | 1,8 g |
Zetmeel | 1 g |
Zout | 0,26 g |
Water | 96 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 80 mg |
Folaat | 16 µg |
Fosfor | 40 mg |
IJzer | 0,5 mg |
Jodium | 1,1 µg |
Kalium | 320 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
12 mg |
Natrium | 60 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 242 µg |
Vitamine B1 | 0,04 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,1 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 4 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,2 mg |
Vitamine K | 29,3 µg |
Zink | 0,1 mg |
Wat zijn de voordelen van bleekselderij?
Bleekselderij bevat veel vitamine A, vitamine C en vezels.
Hoe bleekselderij kiezen?
Kies stevige bosjes bleekselderij, waarbij de bladeren vers en ongeschonden zijn, en de stelen knapperig als je ze breekt. Vermijd selderij met bruine of gebarsten stukken, die zijn minder vers.
Hoe bleekselderij bewaren?
Rol de selderbladeren in een vochtig stuk keukenpapier. Bewaar de ingepakte selder in de groentenlade van de koelkast bij een temperatuur van 3 tot 4°C.
Je kunt selder ook invriezen, op voorwaarde dat je de stengels eerst blancheert. Zo behouden zo hun vitamines én hun kleur. Snijd de selder in stukjes, dompel ze een tweetal minuten onder in kokend water en bewaar ze in een zakje in de diepvries.
Verlepte selder kun je "reanimeren" door de onderkant weg te snijden en de losse stengels in een groot glas water te zetten.
Hoe bleekselderij klaarmaken?
Bleekselderij is zowel rauw als gegaard lekker, met een typische frisse en hartige smaak. Je kunt rauwe bleekselderij verwerken in salades of serveren met een dipsaus.
Je kunt bleekselderij ook bakken, stoven of koken. De groente wordt eigenlijk zelden of nooit op zichzelf gegeten, maar vaak in combinatie met andere groenten ui, wortel, peterselie en prei gebruikt. Ook in een tomatensaus is selder een echte smaakmaker.
Let wel op, sommige mensen zijn allergisch voor bleekselderij.