Venkel

Voordelen Vezels, kalium en foliumzuur
Hoe kiezen Zonder verkleuringen
Hoe bewaren In de groentenlade van de koelkast
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 19 kcal 80 kJ |
Vetten
|
0,2 g 0,06 g 0,01 g 0,14 g |
Koolhydraten
|
2,3 g 2,1 g |
Eiwitten | 1,1 g |
Vezels | 2,1 g |
Zetmeel | 0,2 g |
Zout | 0,08 g |
Water | 86 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 36 mg |
Folaat | 19,6 µg |
Fosfor | 28 mg |
IJzer | 0,2 mg |
Jodium | 20 µg |
Kalium | 320 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
11 mg |
Natrium | 22 mg |
Selenium | 20 µg |
Vitamine A | 1 µg |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B2 | 0,01 mg |
Vitamine B6 | 0,05 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 3 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,08 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,2 mg |
Wat zijn de voordelen van venkel?
Venkel is rijk aan vezels en een goede bron van kalium en foliumzuur.
Hoe venkel kiezen?
Koop venkel die er stevig en fris uitziet, zonder verkleuringen.
Hoe venkel bewaren?
Bewaar venkel in de koelkast, maar niet te lang, dan verliest hij zijn smaak.Hoe venkel klaarmaken?
Snijd de onderkant van de venkel weg en verwijder de stengels. Het fijne venkelgroen kun je achteraf gebruiken als garnering.
Je kunt venkel rauw eten, heel fijn gesneden en eventueel gemarineerd in citrus, maar meestal wordt venkel gekookt of gestoofd. Hij wordt dan iets zachter van smaak.