Savooikool

wanneer savooikool in seizoen eten?

Voordelen Vezels, foliumzuur, kalium, en vitamines C en K

Hoe kiezen Donkergroene bladeren zonder beschadigingen

Hoe bewaren Op een koele plek

Savooikool behoort tot de familie van de sluitkolen. Er bestaat een gele en een groene variant, die vaak gewoon "groene kool" wordt genoemd. Savooi is een echt winterproduct met een verfijnde, authentieke koolsmaak. 

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 32 kcal
133 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0,2 g
0 g
0 g
0,1 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
4 g
4 g
Eiwitten 2,4 g
Vezels 2,2 g
Zetmeel 0 g
Zout 0,03 g
Water 90 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 56 mg 
Folaat 45 µg
Fosfor              37 mg
IJzer 0,5 mg
Jodium 1 µg
Kalium 288 mg
Koper 0 mg
Magnesium
14 mg
Natrium 7 mg
Selenium µg
Vitamine A 38 µg
Vitamine B1 0,33 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,14 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 69 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,1 mg
Vitamine K 242 µg
Zink 0,4 mg

Wat zijn de voordelen van savooikool?

Savooikool of groene kool is rijk aan vezels en foliumzuur, vitamine C, vitamine K en goede bron van kalium

Hoe savooikool kiezen?

Verse savooi heeft donkergroene buitenbladeren en een iets lichter groen hart. Het binnenste moet stevig en compact zijn. Koop kool zonder beschadigingen. 

Hoe savooikool bewaren?

Bewaar savooi in zijn geheel op een koele plek. Als de savooi versneden is, bewaar je hem beter in de groentenlade van de koelkast, goed afgedekt of in een plastic zak. 

Hoe savooikool klaarmaken?

Verwijder de harde buitenste bladeren en de stronk. Was de kool goed en snijd hem in vieren. Daarna kun je hem in fijne repen snijden.

Savooikool leent zich goed voor stoofpotjes of hutsepot

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen