Savooikool

Voordelen Vezels, foliumzuur, kalium, en vitamines C en K
Hoe kiezen Donkergroene bladeren zonder beschadigingen
Hoe bewaren Op een koele plek
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 32 kcal 133 kJ |
Vetten
|
0,2 g 0 g 0 g 0,1 g |
Koolhydraten
|
4 g 4 g |
Eiwitten | 2,4 g |
Vezels | 2,2 g |
Zetmeel | 0 g |
Zout | 0,03 g |
Water | 90 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 56 mg |
Folaat | 45 µg |
Fosfor | 37 mg |
IJzer | 0,5 mg |
Jodium | 1 µg |
Kalium | 288 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
14 mg |
Natrium | 7 mg |
Selenium | 2 µg |
Vitamine A | 38 µg |
Vitamine B1 | 0,33 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,14 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 69 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,1 mg |
Vitamine K | 242 µg |
Zink | 0,4 mg |
Wat zijn de voordelen van savooikool?
Savooikool of groene kool is rijk aan vezels en foliumzuur, vitamine C, vitamine K en goede bron van kalium.
Hoe savooikool kiezen?
Verse savooi heeft donkergroene buitenbladeren en een iets lichter groen hart. Het binnenste moet stevig en compact zijn. Koop kool zonder beschadigingen.
Hoe savooikool bewaren?
Bewaar savooi in zijn geheel op een koele plek. Als de savooi versneden is, bewaar je hem beter in de groentenlade van de koelkast, goed afgedekt of in een plastic zak.
Hoe savooikool klaarmaken?
Verwijder de harde buitenste bladeren en de stronk. Was de kool goed en snijd hem in vieren. Daarna kun je hem in fijne repen snijden.
Savooikool leent zich goed voor stoofpotjes of hutsepot.